Obrenovac, 20.09.2020

PREDSTAVLJEN UDŽBENIK ZA UČENJE ZNAKOVNOG JEZIKA (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2017.
U Biblioteci 'Vlada Aksentijević' održana je promocija udžbenika i vežbanke za učenje znakovnog jezika

Foto:lokalnenovine.rs
Udžbenik i vežbanka namenjeni su unapređenju obrazovanja i profesionalnog osposobljavanja osoba sa oštećenjem sluha, ali i svih onih koji imaju želju ili potrebu da nauče znakovni jezik.Rađen prema Nacionalnon planu i programu, akreditovan od Ministarstva prosvete, a finansiran od strane Ministarstva rada i socijalnih pitanja.

Koliko se puta svako od nas našao u situaciji, da iako je želeo, zbog težeg sporazumevanja nije uspeo da pomogne osobi sa oštećenjem sluha. Da bismo mogli da razumemo i nađemo se pri ruci osobama koje imaju takav hendikep, dovoljno je da znamo znakovni jezik koji se brzo uči, a mnogo vredi. Ova knjiga namenjena je polaznicima koji se prvi put susreću sa znakovnim jezikom i zajednicom gluvih - reči su autora ovog udžbenika.

O značaju ovog jedinstvenog izdanja i njegovoj primeni govorili su autori: Dijana Dukić, predsednik Udruženja tumača za lica sa oštećenjem sluha Srbije; Anđelka Kaljević, defektolog, stručni saradnik Udruženja tumača za lica sa oštećenjem sluha Srbije i Julijana Lekić, podpredsednik Udruženja tumača za lica sa oštećenjima sluha Srbije.

Autori knjige za učenje znakovnog jezika su svojim znanjem i iskustvom u radu sa gluvim i nagluvim osobama kroz ovu knjigu predstavili  njihov život i svet, svet različitosti, ali i omogućili drugima da uđu u taj svet i nauče znakovni jezik.

Anđelku Kaljević, defektologa, obrenovčani su imali prilike da upoznaju kroz širok spektar humanitarnih akcija, predstava za decu na znakovnom jeziku i mnogih drugih aktivnosti baziranih na radu sa osobama sa invaliditetom. Svoje znanje o populaciji gluvih i nagluvih osoba nadogradila je kroz višegodišnji rad u inkluzivnom obrazovanju, kao i kroz projekte koje su realizovali UTLOSS, BCOSI,Udruženje gluvih i nagluvih Obrenovac.

Iz svog rada sa decom i iskustva stečenog u oblasti obrazovanja osoba sa oštećenjem sluha, nastao je i ovaj udžbenik sa ciljem  da se u ključnom periodu deci pruži dodatna podrška u govorno-jezičkom razvoju i da im se olakša pristup znakovnom jeziku. Anđelka kao koautor ove knjige prezentovala je obrenovčanima prednosti, specifičnosti i značaj ovog udzbenika, koji će, evidentno, osobama sa oštećenjem sluha, pružiti nove mogućnosti i uvesti ih u lakši način komunikacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE