Obrenovac, 21.09.2019

Preko 5 700 Obrenovčana nema posao


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2017.
Nacionalna služba za zapošljavanje ima preko 5 760 evidentiranih nezaposlenih građana Obrenovca

Foto:Printscreen
Podaci govore da je taj broj znatno manji u odnosu na prošlu godinu, kako na teritoriji grada Beograda, tako i na području naše opštine.

"U odnosu na prethodnu godinu, nezaposlenost je smanjena za 10,4% na teritoriji Beograda, a za 11,3% u službi Obrenovac. Ono što mi stalno ističemo, jeste činjenica da imamo mere aktivne politike zapošljavanja za mlada lica bez radnog iskustva. Radi se o konkursima koji su aktuelni svake godine i koji mladima mnogo znače, jer tim putem stiču prve navike u obavljanju poslova. Nije dovoljno imati samo zvanje i završiti školu, potrebno je proći i kroz neki vid prakse, " objašnjava Anđelka Huljić, rukovodilac NSZZ Obrenovac.

U evidenciji nezaposlenih pojedinci ostaju i više decenija, a razlozi su brojni. NajčešÄ‡e se govori o tome koje su profesije potrebne tržištu i koja su zanimanja najtraženija.

"Poslovi obezbeđenja, prodavaca, trgovaca, lica koja rade kao agenti prodaje osiguranja su permanentno na tržištu. Takođe, veliki broj slobodnih radnih mesta imaju farmaceuti i farmaceutski tehničari. Poslovi iz oblasti kulture i informisanja su zaista najmanje traženi. Osim toga, tehničari poljoprivrede i ostalih sfera se zapošljavaju, ali na tržištu nisu aktuelni, " dodaje Huljić.

Dosadašnje analize pokazale su da građani sa manjim kvalifikacijama često odbijaju poslove, a oni koji su stekli visoko obrazovanje pristaju na gotovo sva radna mesta.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE