Obrenovac, 22.08.2019

NAŠE JE PRVO MESTO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2018.
Srbija najatraktivnija investiciona destinacija u svetu

Foto:Thinkstock
Srbija zauzima prvo mesto u svetu po broju radnih mesta otvorenih kroz strane direktne investicije (SDI) u odnosu na broj stanovnika zemlje.

To pokazuje novi IBM izveštaj "Globalni lokacijski trendovi".

Među top 10 destinacija na ovoj rang listi, lavovski deo drže zemlje iz Centralne i Jugoistocne Evrope, prenosi sajt intellinews.com pozivajući se na izveštaj IBM-a.

Tri druge zemlje na listi visokorangiranih destinacija prema kriterijumu novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija, koje, sa izuzetkom Slovenije, ekonomski zaostaju za svojim takmacima iz Centralne Evrope, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate, ocenjuje se u izveštaju.

Niski troškovi poslovanja u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, takođe su se pokazali atraktivnim za investitore, jer nedostatak kadrova na tržištima rada u drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope povećava troškove.

Srbija "nastavlja da privlači značajne investicije u ključnim sektorima kao što su industrije tekstila, transportne opreme, hemijskih proizvoda i elektronike. Zato ne iznenađuje da skoro 80 odsto od ukupnih radnih mesta stvorenih kroz SDI otpada na proizvodne aktivnosti", navodi se u izveštaju.

"Nastavak snažnih performansi Srbije i šireg Zapadnog Balkana prema ovom merilu svedoči o rastućem uspehu regiona u privlačenju stranih investicija i cementiranju njegove pozicije u globalnim lancu vrednosti. Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju iz godine u godinu, region u celini beleži održiv visok nivo interesovanja stranih investitora",piše u studiji IBM-a.

Ipak, iako je i dalje u prvih deset destinacija, broj novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika u Makedoniji je značajno opao u 2017. godini u odnosu na period 2012-2016., što ukazuje na to da su politički nemiri, koji su kulminirali nasilnim upadom u parlament prošle godine, odvratili neke investitore od ulaganja, dodaje se u izveštaju.

Druge visokorangirane zemlje CIE na ovoj listi su Litvanija (2), Mađarska (7), Slovačka (8) i Letonija (11).

Kao i Zapadni Balkan, "baltičke zemlje nastavljaju da beleže visok nivo ulaznih investicija, pri čemu je Litvanija na drugom mestu, a Estonija i Letonija su među prvih 20 u globalnim okvirima". Ovaj region je, napominje se u studiji, posebno uspešan u privlačenju investicija u oblasti informacionih tehnologija.

Istovremeno, Mađarska je postala atraktivna destinacija za investitore jer su stope poreza na dohodak građana i poreza na dobit preduzeća u toj zemlji među najnižima u Evropi, a takođe je niža i stopa poreza na socijalne doprinose, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, koje nadzire strane investicije.

Prema podacima neprilagođenim broju stanovnika, SAD zauzimaju prvo mesto na IBM-ovoj listi po broju stvorenih radnih mesta putem stranih investicija, Kina je na drugom mestu, a Meksiko je treći.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE