´╗┐ VELIKI BROJ PRITU┼ŻBI

Obrenovac, 19.08.2018

VELIKI BROJ PRITU┼ŻBI


Izvor: Novosti/Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2018.
Gra─Ĺani PREVARENI, ┼ítedi se na materijalu, zgrade propadaju, a investitori debelo zara─Ĺuju

Foto:Alo!/Rajko Risti─ç


´╗┐

Kupovina stana je jedan od najlepših trenutaka svake porodice. Me─Ĺutim, to je i jedan od najrizi─Źnijih poteza u ┼żivotu. Pogrešan odabir nekretnine skupo košta. Nije retko da se ┼żivotna ušte─Ĺevina ili kredit utroši na kvadrate u objektu ─Źiji se temelji sle┼żu, a zidovi pucaju.

Zbog nelegalne gradnje, u jednom broju slu─Źajeva objekat nema mogu─çnost da se ozakoni, a imovina na svoje ime upiše u katastar. Zbog tih potencijalnih problema, potrebno je da se širom otvore o─Źi pre potpisivanja ugovora.

Gra─Ĺani se ─Źesto ┼żale da su prevareni. Veliki broj zgrada nije ni ura─Ĺen ni po minimalnim normativima koje je dr┼żava propisala.

Investitori kupuju placeve, a onda zidaju višespratnice, ne poštuju─çi osnovne propise. A najopasnije je što štede na materijalu. Projekat rade bez elaborata stru─Źnjaka. Zidaju objekte na padini, bez prethodnih stati─Źkih analiza. Ugra─Ĺuju jeftine liftove, koji se odmah kvare. Štede na armaturi, pa posle nekoliko godina zidovi pucaju, a temelji klize. Ovakvi slu─Źajevi su karakteristi─Źni u objektima na obodnim delovima Beograda kao što su Mirijevo, Rakovica, ┼Żarkovo...

Nesavesni neimari zidaju objekte preko ─Źetiri sprata bez lifta. Rupu u zakonu su pronašli, tako što im potkrovlja imaju dve eta┼że. Ima i onih slu─Źajeva gde investitori, nekoliko godina posle prodaje stanova, na krovu te zgrade podignu još nekoliko eta┼ża.

Retko koji novoizgra─Ĺeni objekat zadovoljava Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova. Na papiru, normativi su strogi i veoma logi─Źni. Peša─Źki prilaz zgradama mora biti širok najmanje metar i po. Hodnici u zgradi ne smeju da budu u┼żi od 140 centimetara, najviša visina stepenika je 18 centimetara, a širina gazišta 28. Liftove mora da ima svaka zgrada koja ima ─Źetiri i više spratova. Prema normativima svaka prostorija u stanu mora da ima prozor, a ulazna vrata stana ne smeju biti u┼ża od 90 centimetara.

Retko ko od investitora poštuje i veli─Źinu prostorija u stanovima. Pa tako, ne sme da se pravi garsonjera koja ima manje od 26 kvadrata. I sama organizacija stanova, retko se projektuje po strogom Pravilniku. Pa tako nije dozvoljena direktna veza izme─Ĺu kupatila, ve-cea i dnevne sobe i prostorije za obedovanje. Kupatilo ne sme da bude manje od tri kvadrata.

Neke probleme i uz svu opreznost, kupci ne mogu da predvide. U prizemljima zgrada uglavnom se nalaze lokali. Ukoliko je stan na ni┼żoj eta┼żi, mo┼że se dogoditi da leti ne mo┼że da se otvori prozor zbog mirisa iz lokala brze hrane, jer nije sprovedena ventilacija. Problem u no─çnim ─Źasovima mo┼że biti buka iz kafi─ça, jer lokali nisu dobro izolovani.

Moraju da imaju dimnjak

Stroga pravila u stanogradnji nala┼żu da svaka zgrada mora da ima najmanje jedan priklju─Źak na dimnjak. Propisi nala┼żu da ─Źiš─çenje dimnjaka mora biti omogu─çeno iz zajedni─Źkih prostorija zgrade. Me─Ĺutim, dešava se da to nije mogu─çe. U soliterima gde ima centralnog grejanja, dimnjaci se koriste za odvod aspiratorskih cevi. Ako se otvor zapuši, cela zgrada miriše na hranu iz jedne kuhinje.

Obavezna provera 

Nemojte ni slu─Źajno kupovati nekretninu ako je prethodno niste proverili u katastru. Danas se to mo┼że brzo i besplatno uraditi za samo minut vremena. Na sajtu RGZ mogu─çe je pretra┼żivati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele. Podaci koji se nalaze u aplikaciji E-katastar a┼żuriraju se jednom nedeljno. Tu se mo┼że proveriti da stan nije pod pod hipotekom ili sudskim sporom. Ako na V listu koji se dobija u katastru ili na sajtu RGZ postoji bilo šta upisano u delu "tereti" ili "zabele┼żbe" pre kupovine takve nekretnine potrebno je da se kupac konsultuje sa nekim ko je stru─Źan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE