Obrenovac, 21.05.2019

PLJUŠTE KRIVIČNE PRIJAVE


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2018.
Nekoliko stotina firmi postoji samo da bi pralo novac

Foto:Pixabay
Od početka 2016. godine do kraja avgusta ove poreska policija podnela je nadležnim tužilaštvima 4.354 krivične prijave protiv 5.694 ljudi zbog utaje poreza, od kojih je 219 uhapšeno.

Ukupan iznos izbegnutog poreza u tom periodu čak je 28,9 milijardi dinara, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

- Sektor Poreske policije Poreske uprave Srbije je u periodu od početka 2016. pa do kraja avgusta 2018. godine otkrio 391 privredni subjekat koji je identifikovan kao "fantom" ili "perač" - navode iz ministarstva za Kurir.

Ova preduzeća lažiraju dokumentaciju kako bi prikrili svoje poreske obaveze, ali i poreske obaveze drugih firmi. Ona, naime, posluju na takav način da fiktivno prave dokumentaciju, omogućavaju takozvano pranje poreza i omogućavaju drugim preduzećima prikrivanje poreza, odnosno "simuliraju poslovne odnose". Time se utaja poreza višestruko umnožava, jer kad jedno preduzeće ne plati PDV, onda ga ne plaćaju ni sva ostala preduzeća u lancu prometa, objašnjavaju upućeni.

Iz Poreske uprave poručuju da intenzivno rade na stvaranju okruženja koje podstiče dobrovoljno poštovanje propisa i preduzimaju čitav set mera kojima pokušavaju da podstaknu one koji ne poštuju poreske propise da to učine.

S tim u vezi Poreska uprava, zajedno sa resornim ministarstvom, radi na razvijanju i jačanju poreske kulture, povećanju svesti građana i privrede o negativnim efektima sive ekonomije, boljim informisanjem građana o vrednosti javnih usluga koje se finansiraju iz budžeta, kao i poboljšanjem kvaliteta tih usluga.

- Svi moraju biti svesni koliko budžet Srbije gubi zbog neevidentiranja ostvarenog prometa, što za posledicu ima uskraćivanje brojnih prava građana Srbije kroz manje sredstava za obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kulturu, bezbednost... Svim građanima mora biti jasno da se upravo iz prihoda budžeta obezbeđuju plate i penzije, grade putevi, mostovi, škole, bolnice, vrtići, sportski objekti... - poručuju iz PU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE