Obrenovac, 19.06.2019

PRODUŽEN ROK ZA PRODAJU BESPLATNIH AKCIJA


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2018.
Trenutno imate 4.700 dinara, a da biste došli do još para ima jedna 'caka'!

Foto:Alo!/Vladimir Marković
Svako od nas je pre osam godina dobio 1.700 dinara iz fonda u koji se slivao novac od privatizacija, a na isti račun u međuvremenu je uplaćivana i zarada od dividendi, od kojih se do sada, za one koji nisu ništa podizali, nakupilo oko 3.000 dinara. Ukoliko ste podigli ovaj novac i želite da prodate i same akcije, to ne možete da učinite sami, već vam je za ovaj posao neophodan broker.

Pre pune decenije četiri miliona građana dobilo je pet akcija NIS-a, jednu Aerodroma "Nikola Tesla", sedam Akcionarskog fonda i 31 akciju "Telekoma Srbija".

Građani trenutno mogu prodavati samo akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla", dok se akcijama Akcionarskog fonda i "Telekoma Srbija" za sada ne trguje.

Oni koji reše da ih prodaju mogu to da učine do 31. decembra 2020. godine, a kada bi danas izdali nalog za prodaju mogli bi da dobiju 5.100 dinara, jer je poslednja vrednost akcije NIS-a 685 dinara, a Aerodroma 1.675 dinara.

Oni koji žele da prodaju besplatne akcije to ne mogu da urade bez angažovanja brokera. Prvi korak je otvaranje računa u banci, a zati ispostavljanje naloga brokeru za prodaju akcija. A da bi se dao nalog potrebno je imati važeću ličnu kartu i navesti koja se minimalna cena očekuje.

- Za tačnost podataka na nalogu odgovara klijent i o svakoj promeni mora da pismeno obavesti brokera u roku od 10 dana - stoji u tek objavljenoj Uredbi koja uređuje prodaju besplatnih akcija.

Izabrani broker obavezuje se da izvrši proveru vlasništva besplatnih akcija u Centralnom registru hartija od vrednosti, on prodaje akcije na osnovu naloga klijenta i da svakog dana u 16 sati, na svim mestima za prijem naloga, mora da istakne poslednju cenu akcija.

Prijem naloga za prvu prodaju akcija se ne naplaćuje, a broker mora da usmeno upozori klijenta na moguće rizike koji mogu proisteći iz trgovine besplatnim akcijama.

- Broker ne odgovara za štetu prouzrokovanu višom silom, radnjama trećih lica, kao ni za štetu prouzokovanu padom informacionih sistema koji se koriste u procesu trgovanja bespltnim akcijama - stoji u Uredbi.

Oni koji ne žele da prodaju akcije, mogu i dalje da ih čuvaju i da svake godine dobijaju ostvarenu dividendu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE