Obrenovac, 21.09.2019

PRODAVCI DERU NAROD


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2017.
Riba duplo skuplja zbog posta

Foto:Shutterstock,Kurir
Bliži se početak velikog božićnog posta, a s njim i vreme posnih slava, pa sad za šarana koji je do pre neki dan koštao 300 dinara morate dati skoro 600 dinara

Ukoliko postite veliki božićni post, koji počinje 28. novembra i traje do 7. januara, ili ako slavite jednu od mnogobrojnih posnih slava koje su u tom periodu, moraćete da izdvojite mnogo više novca nego što ste planirali jer su prodavci ribe višestruko podigli cene!

Naime, znajući da je najčešća i najomiljenija hrana građana za vreme posta upravo riba, cene u ribarnicama vrtoglavo su skočile. Tako je šaran koji je doskora u Beogradu koštao nešto više od 300 dinara sada košta skoro 600, a ako želite da ga kupite ispečenog, to cenu diže na do 1.300 dinara.

Ni situacija u drugim gradovima po Srbiji nije bolja. Primetno je da je soma najbolje kupovati u Nišu, gde košta 270 dinara, dok je njegova cena u Novom Sadu „doplivala“ do neverovatnih 700 dinara!

Božićni post

TRAJE 40 DANA

Božićni post traje 40 dana i njime se vernici pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik - rođenje Isusa Hrista, to jest Božić. Prema hrišćanskom učenju, božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Do Svehrišćanskog sabora 1166. godine ovaj post je trajao samo sedam dana. Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog malog posta od samo sedam dana, koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana posta. Na istom saboru odlučeno je da post nije obavezan za sve hrišćane i da je stvar slobodne volje.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE