Obrenovac, 10.12.2018

Program ÔÇ×Promocije humanih vrednostiÔÇť za obrenova─Źke mali┼íane


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2017.
Na radionicama se obra─Ĺuju teme poput onih koje se ti─Źu tolerancije, nenasilne komunikacije, rodne ravnopravnosti, ali i nasilja putem elektronskih medija

Foto:Printscreen


´╗┐

Još 2007. godine Crveni krst Srbije osmislio je program „Promocije humanih vrednosti“, koji se sada realizuje u 75 gradova i opština širom naše zemlje. Radionicama koje ovaj program podrazumeva, prisustvovali su i u─Źenici „Prve obrenova─Źke“ osnovne škole.

„Cilj ovog programa je smanjenje nasilja me─Ĺu mladima, odnosno ┼żelja nam je da preventivno delujemo. Ono što je bogatstvo programa je to što ga realizuju mladi volonteri i program se realizuje kroz vršnja─Źku edukaciju, tako da smo došli u Obrenovac da vidimo kako edukovani mladi volonteri Crvenog krsta Obrenovac sprovode aktivnosti sa decom“, rekla je Biljana Cvetkovi─ç, stru─Źni saradnik za rad sa mladima Crvenog krsta Srbije.

Plan odr┼żavanja radionica u „Prvoj obrenova─Źkoj“ osnovnoj školi nala┼że da volonteri odr┼że više od 30 ─Źasova u tri odeljenja.

„Na po─Źetku, kada smo pripremali ovaj program, bili smo malo skepti─Źni da su ove teme deci uzrasta tre─çeg razreda daleke, da su im mo┼żda neki pojmovi nepoznati, a sad smo kolega i ja veoma prijatno iznena─Ĺeni“, ka┼że Nikolina Pavlovi─ç, aktivista Crvenog krsta Obrenovac.

Osnovci su u─Źestovali u razgovoru koji se ti─Źe njihove bezbednosti na internetu, a imali su šta da ka┼żu i kada se govorilo o komunikaciji bez nasilja.

„Svakako da svi mi znamo da internet ima svoje koristi, samo ga treba pravilno koristiti, da su deca vrlo rano prisutna na razli─Źitim društvenim mre┼żama, da se neadekvatno ponašaju i komuniciraju preko tih društvenih mre┼ża. Radi se minimum sedam do deset radionica sa jednom grupom dece, ali svakako, kada procenimo da postoji potreba, volonteri sprovode i pk 15, 20 radionica. Crveni krst Srbije je osmislio priru─Źnik, gde su zaista radionice prilago─Ĺene deci uzrasta od 8 do 11 godina i od 12 do 14 godina. Bili smo jako obazrivi da napravimo i tu neku razliku, u smislu ciljne grupe sa kojom radimo“, dodala je Biljana Cvetkovi─ç.

Od slede─Ĺe godine, radionice u sklopu programa „Promocije humanih vrednosti“ odr┼żava─çe se i u osnovnoj školi u Bari─Źu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE