Obrenovac, 19.05.2019

PRONAĐITE SVOJU PLATU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2018.
Prosvetari su započeli štrajk zbog platnih razreda, a nikome nije jasno o čemu se radi

Foto:Shutterstock/Telegraf
Od 1. januara sledeće godine zarade u državnoj upravi računaće se na osnovu platnih grupa i razreda, a u pokušaju da se svima podeli koliko zaslužuju opet su najgore prošli zaposleni u prosveti.

Školska godina jedva da je počela, a nastavnici su se već zahuktali sa štrajkovima i protestima."Opet ovi", prokomentarisao je svako od nas, jer smo već navikli da nam početak godine bude obeležen skraćenim časovima ili duvanjima u megafone ispred zgrade Vlade.

Ali, prosvetari nam objašnjavaju da ništa ne rade iz obesti i dosade, jer su u novom sistemu platnih grupa izvukli najkraću slamku.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava da je oko 70.000 visokoobrazovanih prosvetara diskriminisano u odnosu na sve ostale sa fakultetskom diplomom, koji su zaposleni u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite, kulturi...

- Većina prosvetnh radnika nalazi se u osmom platnom razredu, dok će visokoobrazovani u ostatku javnog sektora biti u devetom razredu. To znači da će njihove plate moći da idu do 90.000 dinara, dok će naše ići od 48.000 do 67.000 dinara - objašnjava on.

Ipak, on napominje da su među nastavnicima najgore prošli korepetitori, bibliotekari i psiholozi.

- Korepetitori su pijanisti, magistri i doktori nauka, ljudi koji su ceo život posvetili usavršavanju, a koji su smešteni u najgoru grupu, sedmu, jer verovatno neko nije znao čime se bave. Njima plata ne bi mogla da ide iznad 58.000 dinara, što je skandalozno. Iza njih su bibliotekari, koji su takođe u sedmoj grupi, ali u trećem razredu - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, samo je direktorima škola značajno povećana plata, i to za 56 odsto, pa će se sada njihova zarada izjednačiti sa platom prvaka Narodnog baleta.

- Kada direktorima date tolike plate, vi legalizujete mobing i iživljavanje, jer će oni raditi sve da te plate zadrže - kaže Antić.

Reformom sistema predviđeni su minimalni i maksimalni iznosi plata, a tačna zarada koja će se kretati u tim okvirima zavisiće od angažovanja, postignutnih rezultata, prekovremenih sati i dana dežurstava.

Tako će medicinske sestre u domovima zdravlja, koje trenutno zarađuju oko 35.000 dinara, moći da očekuju platu između 37.043 i 39.331 dinara. Njihove koleginice u bolnicama na opštim odeljenjima sa platom od 36.935 dinara dobijaće od 39.511 do 40.657 dinara, dok će plate lekara rasti i za 11.000 dinara, pa će plata doktora subspecijaliste biti veća od 91.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE