Obrenovac, 06.07.2020

Posavci putuju u Španiju na međunarodni festival


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2019.
Filmska sekcija OŠ 'Posavski partizani' predstaviće svoje ostvarenje na svetskoj sceni

Foto:lokalnenovine.rs
Početkom školske godine polaznici filmske sekcije Osnovne škole ”Posavski partizani” snimili su film ”Eko koš”, čija je tema očuvanje životne sredine. "Eko koš" im je doneo nagradu za najbolji kratki film na Školskom ekološkom festivalu – ŠEF 2018. a uskoro će, o trošku opštine Obrenovac, otputovati u španski grad Valensiju na Dečiji međunarodni filmski festival ”MICE”.

Predrag Vukosavljević, nastavnik koji vodi filmsku sekciju, objasnio je da su sa filmom ”Eko koš” konkurisali na preko 40 međunarodnih festivala.

"Dobili smo odgovore od njih deset. Osam festivala nas je odbilo, a dva su nas prihvatila. U Lisabonu smo ušli u četvrt finale, borimo se za dečiji gran pri, a na festivalu u Valensiji smo ušli u oficijalnu selekciju, to jest, u 40 najboljih od 10 hiljada prijavljenih. Sledeće nedelje putujemo u Španiju, a cilj nam je da se družimo, pogledamo puno filmova i da to bude jedno nezaboravno iskustvo", kazao je Vukosavljević, koji je zahvalan opštini, školi, restoranu na bazenima i svim sponzorima koji su pomogli da se ovo putovanje realizuje.

Vuk Aleksić je učenik petog razreda i imao je jednu od glavnih uloga u filmu.

"Film je nastao tako što nas je zabrinjavalo kako deca postupaju sa okolinom i mi smo to hteli da promenimo na neki lagan i opušten način, onda smo taj film snimali mesec dana, po 4-5 sati, ali mogu da kažem isplatilo se", rekao je Vuk.

Pomoćnik predsednika Gradske opštine Obrenovac Dragan Blažić istakao je plaćanje puta u Španiju predstavlja zapravo nagradu za rad, trud, želju i znanje koje su ova deca pokazala.

"Oni su ovo zaslužili i zato što su jedini predstavnici Srbije na tom festivalu. Želimo im puno sreće, nastavićemo saradnju i svaki put kad vidimo da se vannastavne aktivnosti rade na ovakav način mi ćemo biti tu da ih podržimo", rekao je Blažić.

Na izvanrednom uspehu polaznicima sekcije čestitao je i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković i poželeo im puno sreće na festivalu. On je i ovog puta naglasio da su mladi ponos i budućnost Obrenovca.

Čučković je posetio i decu i učiteljice u produženom boravku ove škole i istakao da podržava odluku Skupštine Grada Beograda da duplo poveća naknade za učiteljice i učitelje u boravku koje rade sa trećim i četvrtim razredom, kao i odluku da vaspitačice dobiju povećanje svojih zarada.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE