Obrenovac, 21.02.2020

OVOG PUTA ZNAČAJNO MODERNIJI


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2019.
Na prošlom popisu stanovništva utrošeno je 300 TONA PAPIRA, zato u aprilu popisavči ulaze u domove OVAKO OPREMLJENI

Foto:D.Božić/RAS Srbija
Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovešće se od 1. do 30. aprila na uzorku od 260 popisnih krugova u 51 opštini i gradu. Za terensko prikupljanje podataka, Republički zavod za statistiku angažovaće 85 popisivača.

Trista tona papira utrošeno je u popisu 2011. godine. Prikupljeni materijal 500 ljudi je obrađivalo skoro osam meseci. Republički zavod za statistiku zato sprema novine, a njih će isprobati tokom probnog popisa u aprilu ove godine. Umesto sa papirnim formularima popisivači će u domove ulaziti sa laptopima.

Bez papira, samo laptopovi

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Đorđević navodi da se podaci prikupljaju pomoću laptopa, a da popisivači te podatke šalju direktno u bazu.

- Ugrađene su logičke kontrole, tako da je materijal kvalitetniji. U realnom vremenu možemo da pratimo rad popisivača na terenu i rezultate ćemo objaviti mnogo brže - napominje Đorđevićeva.

Građanima Beograda, Niša i Novog Sada prvi put će biti omogućeno i samopopisivanje.

Građani će i sami moći da izvrše popis

Oni će biti na vreme obavešteni, dobiće lozinke pomoću kojih će da pristupe aplikaciji za popisivanje i sami će moći iz svog stana, u vreme koje im odgovara, da popune upitinike, kaže Đorđevićeva.

Prema njenim rečima, ista pitanja koja se traže u popisu sadržaće i upitnik kako bi se testirao takav način popisivanja.

Za probni popis već je izabrano 25 instruktora. Oni će obučavati popisivače i pratiti njihov rad na terenu.

- Pozvali smo građane koji su punoletni, nezaposleni i spremni da učestvuju u popisu pod uslovom naravno da znaju da rade na računaru da se prijave - objasnila je Đorđevićeva i dodala: Za rad u popisu ne uzimamo volontere. Rad svih angažovanih lica će biti plaćen.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE