Obrenovac, 22.08.2019

POSKUPLJUJE VOŽNJA?


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2018.
Trećini auto-škola preti zatvaranje, a u Beogradu za ovu kategoriju polaganje neće biti ni moguće

Foto: Mondo/Stefan Stojanović
"U Srbiji radi oko 500 auto-škola, a nakon stupanja na snagu novog pravilnika, nove uslove neće ispunjavati više od 150. Najveći problem je u Beogradu. Trećina auto-škola u prestonici će se "ugasiti". Polaganje za kamion ubuće neće biti moguće u glavnom gradu", ističe Mladen Rašeta.

- Na primer, poligon kod Hale "Aleksandar Nikolić" poznat kao "Pionir", koji koristi 14-15 škola više neće moći da radi zato što ima tri vlasnika od kojih dva "ne postoje". Vlasnici i instruktori tih auto-škola sada neće imati gde da obučavaju kandidate - kaže Rašeta i dodaje da po novom pravilniku ništa ne ide u korist ni auto-školama ni kandidatima, piše "Politika".

Uspon, odnosno kretanje vozila pod ručnom kočnicom, kandidati su nekad vežbali na strmim ulicama, a sada će auto-škole za to morati na poligonu da obezbede uslove.

- To je i najmanji problem, koji se rešava izgradnjom uspona i košta nekoliko hiljade evra. Najveći problem imaće auto-škole koje obučavaju za takozvane više kategorije (kamione s prikolicom, autobuse) jer moraju na poligonu da dodaju jednu "operaciju", a reč je o kretanju unazad pod pravim oglom ulevo i udesno. Da bi izveli tu radnju moraju da prošire poligon još 50 puta 40 metara. To je skupo i zahteva milione ulaganja, a nema nekog smisla jer su kandidati to ranije vežbali na otvorenom putu, gde postoje uslovi za takvo kretanje - kaže Rašeta.

Kada je reč o opterećenju vozila tokom časova praktične obuke, on ističe da i tu može doći do problema.

- Ako je kamion, na primer, nosivosti 12 tona, kandidat mora da ima bar dva časa vožnje kamiona sa teretom. Nije problem natovariti kamion i naći teret, što bi u ovom slučaju bilo četiri tone. Ali, taj teret ne može stalno biti na prikolici i mi moramo neprekidno da utovarujemo i istovarujemo kamion kada radimo sa novim kandidatima - objašnjava Rašeta.

Polaganje vožnje će da poskupi

On zaključuje da su sve ovo neisplative investicije zbog čega će i polaganje vožnje poskupeti.

Po novom pravilniku poligon za obuku vozača mora da bude u vlasništvu auto-škole ili da vlasnik ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju. Takođe, poligon može da se nalazi van grada, a polaganja u samom gradu.

Milenko Kulić, koji je 19 godina bio vlasnik jedne auto-škole, kaže za "Politiku" da je pre nekoliko godina morao da "stavi katanac" na svoju školu upravo zbog raznih novina i uslova koje nije mogao da ispuni. On kaže da je 2013. godine prestalo s radom 560 auto-škola i time je bez posla ostalo oko 2.000 ljudi.

- Jednostavno nismo mogli finansijski da izdržimo te promene. Smatra da u vezi sa problemima auto-škola mora da se uključi i država jer je obuka budućih vozača u opštem interesu - kaže Kulić.

On smatra i da bi lokalna samouprava trebalo da pomogne auto-školama da nađu poligone i prilagode ih novom pravilniku, koji uskoro kreće, ali, kako kaže, boji se da je sad ostalo malo vremena.

Dodaje i da su se čelnici saobraćajne policije nekoliko puta sastajali sa predstavnicima auto-škola kako bi razgovarali o aktuelnim problemima. On kaže i da su u policiji napravili procenu prema kojoj 40 odsto auto-škola ne ispunjava uslove novog pravilnika.

Auto-škole i ljudi koji rade u njima, skoro svake godine su na "udaru" nekih modernizacija i promena koje teško mogu da isprate, podseća ovaj dnevni list.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE