Obrenovac, 10.04.2020

PRITISAK IZDAVAČA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2019.
Ministarstvo prosvete prvo reklo da neće biti novih udžbenika za prvi i peti razred, ali su se ubrzo PREDOMISLILI

Foto:Dejan Božić/RAS Srbija
Da je tržište udžbenika i te kako isplativ posao, između ostalog, pokazuje i činjenica da se oko svake izmene vezane za izdavanje školskih knjiga digne prašina u javnosti i među izdavačima.

Tako je dopis Ministarstva prosvete koji je pre oko mesec dana upućen školama, da predstojećeg septembra neće biti novog izbora udžbenika za prvi i peti razred "zbog potrebe da se i na ovaj način pruži finansijska podrška roditeljima učenika", upalio crvenu lampicu u izdavačkim krugovima.

Pojedine izdavačke kuće munjevito su reagovale, upozoravajući da je to u suprotnosti sa Zakonom o udžbenicima, koji propisuje da se posle godinu dana upotrebe novouvedenog kompleta knjiga škole moraju ponovo izjasniti koje udžbenike žele u razredima sa reformisanim programima, kakvi su kod prvaka i petaka - piše "Politika".

Taj apel bio je, očigledno, uspešan, jer se Ministarstvo prosvete ove sedmice ponovo oglasilo i pojasnilo da škole mogu odlučiti da ponovo biraju udžbenike za prvi i peti razred, uz obrazloženje koje će dati Savetu roditelja.

U dopisu ministarstva je naglašeno da je prethodno saopštenje bilo samo preporuka školama, kao i da je pred početak ove školske godine odobren i popriličan broj izdanja - 69 udžbenika za prvi razred i 106 školskih knjiga za peti razred, od 16 različitih izdavača.

Dobit od prvobitne preporuke ministarstva o obustavi novog izbora knjiga, pored roditelja, zasigurno imaju i izdavači čija su izdanja škole već odabrale početkom ove školske godine.

Ali, o svom negodovanju medije su obavestili izdavači koji tek nameravaju da uđu na tržište udžbenika za prvi i peti razred i koji su, vodeći se slovom zakona, štampali nova izdanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE