Obrenovac, 04.07.2020

Uređenje potoka Bukova jaruga u Bariču (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2019.
Danas su započeti radovi na uređenju potoka Bukova jaruga u Ulici Ace Tešića u Bariču

Foto:lokalnenovine.rs
Prva faza radova podrazumeva uklanjanje vegetacije, nakon čega će biti urađeno betonsko ojačanje postojećeg mosta i regulacija potoka u dužini od 150 metara po uzoru na Baričku reku. Radove u vrednosti od 15 miliona dinara izvodi Javno vodoprivredno preduzeće ”Beogradvode”.

"Prethodnih nekoliko meseci intezivno smo radili na uređenju bujičnih vodotokova, početkom godine očišćen je potok Šarena česma u Stublinama, zatim je urađena potpuna sanacija Jasenačkog potoka i na kraju, uređujemo ovoj potok koji je pravio velike probleme usled naleta bujičnih voda i pritom je ugrožavao ljudska i materijalna dobra na ovom području", rekao je Dejan Kamber iz Kabineta predsednika Gradske opštine Obrenovac.

Početku radova je prisustvovao i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković. On je izneo podatak o tome šta je sve izvučeno iz potoka, a što je svakako poražavajuće i što ukazuje na nemar pojedinaca. To su bili leševi domaćih životinja, nekoliko kauča kao i kuhinjski elementi.

Čučković je ovom prilikom uputio apel meštanima da čuvaju životnu okolinu i ne bacaju smeće i otpad na mestima koja nisu previđena za to.

Koliko i zašto je održavanje vodotokova značajno objasnio je Mirko Vranešević, predsednik Skupštine Gradske opštine Obrenovac.

"Ovaj potok sada praktično ni ne postoji, sve je suvo, ali kada se desi pljusak, voda ume da nabuja do te mere da sruši most, kao što se desilo 2014. godine. Most smo uspeli da obnovimo, urađen je po najkvalitetnijim standardima, i služi svim meštanima koji koriste ulicu Ace Tešića, a ovi radovi su samo još jedan korak ka održavanju ovog vodotoka", rekao je Vranešević.

"Pretpostavljam da Baričance najviše zanima šta se dešava sa tokom Baričke reke. Donji deo toka je uređen, međutim u gornjem, neuređenom delu su česta izlivanja, imali smo izlivanja 3 puta za poslednjih 7 godina", dodao je predsednik obrenovačke Skupštine.

On navodi da bi rešenje za taj problem moglo da bude izgradnja retenzije na teritoriji opštine Čukarica.

"U septembru će biti organizovan trojni sastanak na kojem će učestvovati predstavnici Gradskih opština Obrenovac i Čukarica kao i grada Beograda. Mi ćemo inicirati i pokrenuti postupak za izgradnju retenzije, to jeste dugačak proces i trajaće nekoliko godina, ali to je jedino rešenje za meštane Bariča koji žive oko Baričke reke", kazao je Vranešević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE