Obrenovac, 05.08.2020

PUNI ŠTETNIH HEMIKALIJA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 09.11.2017.
Fiskalni računi utiču na plodnost!

Foto:Profimedia
Toksični bisfenol A pronađen je u različitim potvrdama i isečcima koji se štampaju na termalnom papiru sa kojim su građani svakodnevno u kontaktu, pokazalo istraživanje „Alhema”.

Fiskalni računi i potvrde koje se štampaju na takozvanim termalnim papirima u Srbiji sadrže štetnu hemikaliju bisfenol A, pokazalo je najnovije istraživanje organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije – „Alhem”.

Ova organizacija je, naime, od jula do septembra kontrolisala 33 uzorka na tržištu Srbije. Pre svega fiskalne račune dobijene pri kupovini određenih proizvoda, fiskalne rolne kupljene od dobavljača, termalni papir sakupljen iz javnih ustanova i privatnog sektora, ali i kartonsku i papirnu ambalažu za prehrambene proizvode i plastične kutije za pakovanje gotove hrane u supermarketima.

Laboratorijskom analizom uzoraka utvrđeno je da bisfenola A ima u termalnim papirima od kojih se prave rolne za fiskalne račune, kao i u kartonskoj ambalaži za hranu. Svi uzorci uvezenih fiskalnih rolni sadrže ovu hemikaliju.

- Testirana je i ambalaža za hranu, prvenstveno ona u koju se pakuje masna hrana, jer je ova hemikalija rastvorljiva u mastima i lako može da pređe u hranu. Naši rezultati su pokazali da plastične kutije u kojima se hrana pakuje u supermarketima ne sadrže ovu hemikaliju, kao ni papirna ambalaže i kesice za pomfrit. Međutim, u kartonskim kutijama koje smo uzorkovali pronađen je bisfenola A u tragovima. Kako pretpostavljamo, one su proizvedene od recikliranog papira, što znači da u reciklažu ulazi i termalni papir, zbog čega je verovatno došlo do kontaminacije – kaže za „Politiku” dr Jelena Milić iz „Alhema”.

Bisfenol A trenutno je jedna od globalno najkomercijalnijih hemikaljija koja se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje. Ona nije hemijski vezana za papir, tako da pri kontaktu može da se apsorbuje u kožu i izazove različite komplikacije.

Prema rečima stručnjaka, dokazano je da može štetno da utiče na plodnost, rad endokrinog sistema, a li i da izaziva alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa.

Od januara ove godine BPA je u Evropskoj uniji na "Listi kandidata supstanci koje izazivaju zabrinutost", dok je u decembru prošle godine Evorpska komisija donela odluku o zabrani, odnosno ograničenju njegove upotrebe u termalnom papiru. Ova odluka počinje da se primenjuje od 2. januara 2020. godine i, iako Srbija do sada nije preuzela ovu odredbu u domaće zakonodavstvo, očekuje se da i naša zemlja uskoro ažurira ove podatke.

Kako se zaštititi?

Budući da su građani svakodnevno u kontaktu sa različitim računima, potvrdama, isečcima koji sadrže ovu hemikaliju, iz "Alhema" savetuju da se prilikom svakog kontakta sa ovim papirima ruke peru sapunom. Deci ne bi trebalo dozvoljavati da ih opšte uzimaju, a račune ne bi trebalo stavljati uz namirnice koje se konzumiraju u svežem stanju. Radnici na kasama, ili oni koji imaju kontakte sa računima trebalo bi da nose rukavice, dok oni računi koje bi zbog garancije trebalo čuvati duže mogu da se fotokopiraju ili čuvaju u elektonskom obliku.

Prema rečima Jelene Milić, ova organizacija tek završenom kampanjom apeluje na institucije u javnom i državnom sektoru, naročito na trgovinske lance, da zamene ove proizvode bebzednijom alternativom bez BPA, kako bi doprineli očuvanju zdravlja svojih zaposlednih, pre svega radnika na kasi, ali i svih građana Srbije.

- Prema evropskoj regulativi, sa kojom je usaglašen i naš zakon, kompanije koje proizvode, uvoze ili distribuiraju proizvode koji sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost kao što je bisfenol A, obavezuje da o tome obaveste sve učesnike u lancu snabdevanja, kao i potrošače, u slučaju da oni to zahtevaju - kaže Milićeva za "Politiku".

Prisustvo bisfenola A u testiranim uzorcima

JAVNI SEKTOR - parking kartice, brojevi u redu za čekanje, potvrde o plaćanjima, putarine, javni prevoz... - 88,9 odsto

PRIVATNI SEKTOR - Fiskalni računi, brojevi u redu za čekanje... - 87,5 odsto

DISTRIBUTERI - Fiskalne rolne u veleprodaji - 100 odsto

Kutije za picu - 0 odsto

Kesice za pomfrit - 0 odsto

Plastične kutije za hranu - 0 odsto

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE