Obrenovac, 15.11.2019

PUNI ŠTETNIH HEMIKALIJA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 09.11.2017.
Fiskalni ra─Źuni uti─Źu na plodnost!

Foto:Profimedia


´╗┐

Toksi─Źni bisfenol A prona─Ĺen je u razli─Źitim potvrdama i ise─Źcima koji se štampaju na termalnom papiru sa kojim su gra─Ĺani svakodnevno u kontaktu, pokazalo istra┼żivanje „Alhema”.

Fiskalni ra─Źuni i potvrde koje se štampaju na takozvanim termalnim papirima u Srbiji sadr┼że štetnu hemikaliju bisfenol A, pokazalo je najnovije istra┼żivanje organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije – „Alhem”.

Ova organizacija je, naime, od jula do septembra kontrolisala 33 uzorka na tr┼żištu Srbije. Pre svega fiskalne ra─Źune dobijene pri kupovini odre─Ĺenih proizvoda, fiskalne rolne kupljene od dobavlja─Źa, termalni papir sakupljen iz javnih ustanova i privatnog sektora, ali i kartonsku i papirnu ambala┼żu za prehrambene proizvode i plasti─Źne kutije za pakovanje gotove hrane u supermarketima.

Laboratorijskom analizom uzoraka utvr─Ĺeno je da bisfenola A ima u termalnim papirima od kojih se prave rolne za fiskalne ra─Źune, kao i u kartonskoj ambala┼żi za hranu. Svi uzorci uvezenih fiskalnih rolni sadr┼że ovu hemikaliju.

- Testirana je i ambala┼ża za hranu, prvenstveno ona u koju se pakuje masna hrana, jer je ova hemikalija rastvorljiva u mastima i lako mo┼że da pre─Ĺe u hranu. Naši rezultati su pokazali da plasti─Źne kutije u kojima se hrana pakuje u supermarketima ne sadr┼że ovu hemikaliju, kao ni papirna ambala┼że i kesice za pomfrit. Me─Ĺutim, u kartonskim kutijama koje smo uzorkovali prona─Ĺen je bisfenola A u tragovima. Kako pretpostavljamo, one su proizvedene od recikliranog papira, što zna─Źi da u recikla┼żu ulazi i termalni papir, zbog ─Źega je verovatno došlo do kontaminacije – ka┼że za „Politiku” dr Jelena Mili─ç iz „Alhema”.

Bisfenol A trenutno je jedna od globalno najkomercijalnijih hemikaljija koja se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvija─Ź boje. Ona nije hemijski vezana za papir, tako da pri kontaktu mo┼że da se apsorbuje u ko┼żu i izazove razli─Źite komplikacije.

Prema re─Źima stru─Źnjaka, dokazano je da mo┼że štetno da uti─Źe na plodnost, rad endokrinog sistema, a li i da izaziva alergijske reakcije na ko┼żi i iritaciju respiratornih organa.

Od januara ove godine BPA je u Evropskoj uniji na "Listi kandidata supstanci koje izazivaju zabrinutost", dok je u decembru prošle godine Evorpska komisija donela odluku o zabrani, odnosno ograni─Źenju njegove upotrebe u termalnom papiru. Ova odluka po─Źinje da se primenjuje od 2. januara 2020. godine i, iako Srbija do sada nije preuzela ovu odredbu u doma─çe zakonodavstvo, o─Źekuje se da i naša zemlja uskoro a┼żurira ove podatke.

Kako se zaštititi?

Budu─çi da su gra─Ĺani svakodnevno u kontaktu sa razli─Źitim ra─Źunima, potvrdama, ise─Źcima koji sadr┼że ovu hemikaliju, iz "Alhema" savetuju da se prilikom svakog kontakta sa ovim papirima ruke peru sapunom. Deci ne bi trebalo dozvoljavati da ih opšte uzimaju, a ra─Źune ne bi trebalo stavljati uz namirnice koje se konzumiraju u sve┼żem stanju. Radnici na kasama, ili oni koji imaju kontakte sa ra─Źunima trebalo bi da nose rukavice, dok oni ra─Źuni koje bi zbog garancije trebalo ─Źuvati du┼że mogu da se fotokopiraju ili ─Źuvaju u elektonskom obliku.

Prema re─Źima Jelene Mili─ç, ova organizacija tek završenom kampanjom apeluje na institucije u javnom i dr┼żavnom sektoru, naro─Źito na trgovinske lance, da zamene ove proizvode bebzednijom alternativom bez BPA, kako bi doprineli o─Źuvanju zdravlja svojih zaposlednih, pre svega radnika na kasi, ali i svih gra─Ĺana Srbije.

- Prema evropskoj regulativi, sa kojom je usaglašen i naš zakon, kompanije koje proizvode, uvoze ili distribuiraju proizvode koji sadr┼że supstance koje izazivaju zabrinutost kao što je bisfenol A, obavezuje da o tome obaveste sve u─Źesnike u lancu snabdevanja, kao i potroša─Źe, u slu─Źaju da oni to zahtevaju - ka┼że Mili─çeva za "Politiku".

Prisustvo bisfenola A u testiranim uzorcima

JAVNI SEKTOR - parking kartice, brojevi u redu za ─Źekanje, potvrde o pla─çanjima, putarine, javni prevoz... - 88,9 odsto

PRIVATNI SEKTOR - Fiskalni ra─Źuni, brojevi u redu za ─Źekanje... - 87,5 odsto

DISTRIBUTERI - Fiskalne rolne u veleprodaji - 100 odsto

Kutije za picu - 0 odsto

Kesice za pomfrit - 0 odsto

Plasti─Źne kutije za hranu - 0 odsto

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE