Obrenovac, 24.02.2019

PUŠAČI ĆE DA POLUDE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2018.
Opet poskupljuju cigarete...

Foto:Profimedia
Cigarete koje proizvodi kompanija “Japan tobako” od 12. februara poskupeće 10 dinara.

Razlog za korekciju cena je uvećanje specifične akcize od Nove godine za dinar i po po pakli koja se po akciznom kalendaru menja dva puta godišnje. Sa ovom korekcijom država će sada proizvođačima, po ovom osnovu, po pakli uzimati 67 dinara, piše Blic.

Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto, a na sve to dodaje se i PDV. Drugim rečima, sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je “ Japan tobako” prvi zatražio povećanje cena i da mu je to odobreno 18. januara.

- Oni su ovog puta prvi povukli nogu za korekciju cena. Sve njihove cigarete biće skuplje za 10 dinara po pakli, izuzev „sobranije“, koji će skočiti za 20 dinara, pa će od 12. februara koštati 500 dinara. Po akciznom kalendaru, do kraja 2020. godine predviđeno je da se dva puta godišnje specifična akciza uvećava za dinar i po. Svako to uvećanje praćeno je i poskupljenjem cigareta jer proizvođačima rastu nameti prema državi i po osnovu proporcionalne akcize i PDV. Računice pokazuju da kada paklica od februara poskupi sa 230 na 240 dinara, država će tada uzimati ukupno 187 dinara na ime akciza i poreza. Specifična akciza će biti 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV 40,8 dinara. To praktično znači da će od 10 dinara poskupljenja, 8,7 ići državi - objašnjava sagovornik.

On dodaje da zato nikada i ne poskupljuju cigarete samo za iznos koji se uvećava po osnovi specifične akcize.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE