Obrenovac, 20.02.2020

PORESKA UVERENJA DOSTUPNA I ELEKTRONSKI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.03.2019.
Nema više odlaska na šaltere Poreske uprave

Foto:Pixabay




Svim korisnicima portala E-porezi juče je omogućeno da poreska uverenja dobijaju elektronskim putem, a direktorka Poreske uprave Dragana Marković kaže da je to važan reformski korak i put kojim će Srbija kreirati poresku administraciju budućnosti.

Poreska uprava je saoštila da je omogućila izdavanje elektronskih uverenja o plaćenim obavezama na svim uplatnim računima javnih prihoda, uverenja o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje, uverenja o plaćenom porezu na dodatu vrednost i uverenja o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku bez potrebe odlaska u filijale Poreske uprave.

"To je važan reformski korak i put kojim će Srbija kreirati poresku administraciju budućnosti koja će biti servis gradana, sa širokom paletom elektronskih usluga", rekla je Marković.

Prema njenim rečima, samo prošle godine Poreska uprava izdala je više od 750.000 uverenja.

"Sigurni smo da će elektronska uverenja smanjiti potrebu dolaska obveznika u organizacione jedinice Poreske uprave".

Rekla je da je način podnošenja zahteva i izdavanja uverenja jednostavan i intuitivan, kreiran unutar same Poreske uprave i da očekuje da će postati model koji će se tretirati kao najbolja međunarodna praksa i samim tim primeniti i u radu razvijenijih administracija, kako u regionu tako i u Evropi.

Za potrebe ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite, sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja, zasnivanja radnog odnosa, upisa dece u vrtić, ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava iz oblasti finansijske podrške porodici sa decom, oslobađanja od plaćanja sudskih troškova i dokazivanja u postupku vezanom za predškolsko i školsko vaspitanje i obrazovanje, studentska i učenička pitanja, stručno usavršavanje i prekvalifikaciju - neće se, u skladu sa odredbama Zakona o republičkim administrativnim taksama, zahtevati uplata takse za izdato uverenje.

Uputstvo za korišćenje usluge izdavanja elektronskog uverenja nalazi se na internet prezentaciji Poreske uprave www.purs.gov.rs, a sve ostale informacije mogu se dobiti pozivom na brojeve kontakt centra 011-33 10 111 i 0700-700-007.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE