Obrenovac, 22.01.2020

OBELEŽEN PRAZNIK VINARA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2019.
Današnji praznik obeležen je orezivanjem vinove loze u Skeli i Grabovcu

Foto:lokalnenovine.rs
Sveti Trifun, za kog se u našem narodu kaže da štiti sela i naselja od grada i poplava, ujedno je i čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina. Tradicija vinogradarske slave nalaže da se, vinova loza oreže i zalije vinom, da bi grožđe rodilo obilno i dalo dobro vino.

Kao što je slučaj sa najvećim brojem vinara, ovaj praznik proslavio se i u domaćinstvima Nešića iz Grabovca i Dodoša iz Skele. Oni su orezali lozu zajedno sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Aleksandrom Bogićevićem i zamenikom predsednika Gradske opštine Obrenovac Miodragom Mitrovićem.

Tim simboličnim činom Bogićević je u ime ministarstva poželeo svim poljoprivrednicima rodnu i dobru godinu.

"Drago mi je da sam u poseti ovim domaćinstvima, jer iako vinogradarstvo nije tipično za ovo područje, ono je u ekspanziji u celoj Srbiji", rekao je Bogićević i najavio da ministarstvo priprema konkurse za pomoć mladim poljoprivrednicima.

Zdravko Dodoš se pre 15 godina doselio u Skelu. Kaže da se zaljubio u imanje iako je bilo vidno zapušteno, da bi kasnije došao na ideju da započne proizvodnju vina.

"Prva godina je bila najgora, nisam znao ni kako da oberem grožđe ni kako da ga ocedim, druga godina je već bila bolja, tako da već 10 godina proizvodim vino", kazao je Dodoš i dodao da je proizvodnja uglavnom za sopstvene potrebe.

Strahinja Nešić iz Grabovca se sa svojim ocem, od 2006. godine bavi preradom grožđa.

"Imamo autohtone sorte tamjanika, prokupac i kaberne, ove godine smo napravili 10 hiljada litara vina, nigde ne prodajemo, ali ljudi dolaze kod nas, imamo degustacionu salu, probaju vino i ako im se svidi, kupe ga", rekao je Nešić.

Zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac Miodrag Mitrović istakao je ovom prilikom da je usvojen program za razvoj poljoprivrede na nivou Obrenovca.

"Prva aktivnost koju ćemo sprovesti je odlazak poljoprivrednika na sajam poljoprivrede u Saragosi. Juče je objavljen poziv zainteresovanima, a prednost imaju mlađi poljoprivrednici koji imaju više članova u domaćinstvu. Poseta je planirana za period od 15. do 26. marta", objasnio je Mitrović i pozvao sve da se prijave jer im to putovanje u Španiju može biti veoma korisno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE