Obrenovac, 25.02.2020

KOLIKO ĆE PROSEČNOG SRBINA KOŠTATI PRAZNIČNA TRPEZA?


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2019.
Za Badnji dan i Božić pripremite ovoliko novca!

Foto:Shutterstock/Ilustracija
Bez obzira na to koliko su se istrošili za doček Nove godine, građani Srbije ne štede na obilatosti božićne trpeze koja, prema verovanju, simbolizuje dobrobit koju ćemo imati tokom cele godine.

A računica pokazuje da će četvoročlana porodica na kompletan posni i mrsni svečani ručak za Badnji dan i Božić morati da potroši oko 20.000 dinara, što je skoro pola prosečne plate.

Posna trpeza za Badnje veče mora da sadrži pasulj prebranac i pečenu ribu, a za desert suvo voće, med, orahe i sitne posne kolače, dok mrsni božićni ručak sadrži sarme, supe, predjela, priloge, piće, torte, kolače i, naravno, pečenje.

A dok je nekada najradosniji hrišćanski praznik bio nezamisliv bez prasetine ili jagnjetine s ražnja, hronična besparica i nizak standard naterali su građane da se zadovolje manjim porcijama pečenja, tvrde mesari.

- Prodaja božićnih pečenica manja je za 30 odsto jer narod nema para, kupuje se minimalno. Nekada su za ražanj najtraženiji bili prasići od 15 do 18 kilograma, a sada se traže oni manji, od 10 do 12 kilograma. Umesto pečenice, građani su prešli na kupovinu pečenja na kilo, ali dok su ranije za praznični ručak kupovali po tri kilograma prasetine, sada naručuju jedva kilo i po - kaže Nada Vujnović, vlasnica mesare.

Ipak, bez obzira na cenu, statistike pokazuju da srpske ribarnice uoči Badnjeg dana prodaju oko 300 tona sveže ribe, dok se za Božić pojede oko 2.000 tona svinjetine, što znači da svaki od oko četiri miliona pravoslavnih vernika pojede po pola kilograma.

Ono što će se naći u svakom domu jeste Badnjak čija je cena oko 80 dinara, slama oko 90 dinara i pšenica 150 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE