Obrenovac, 26.02.2020

RIGOROZNE MERE U PREVOZU


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2017.
Kontrolori sad pišu i kazne za švercovanje

Foto:N.P.


´╗┐

„Bus-plus“ po─Źeo da sprovodi gradsku odluku prema kojoj kontrolori na licu mesta izdaju prekršajni nalog od 6.000 gra─Ĺanima koje zateknu u vozilu bez karte.

Kontrolori u gradskom prevozu po─Źeli su da izdaju prekršajne kazne od 6.000 dinara gra─Ĺanima koje uhvate bez karte, i to bez prisustva komunalnog policajca.

Beogra─Ĺani koje je ova novina neprijatno iznenadila u više navrata su se ┼żalili našem listu, kao i nadle┼żnim organima.

Dosadašnja ovlaš─çenja nalagala su da putniku zate─Źenom bez karte kontrolor ima pravo da ponudi kupovinu posebne karte od 2.000 dinara. Uprkos ranijim upozorenjima poverenika za informacije od javnog zna─Źaja i zaštitu podataka o li─Źnosti da kontrolori nemaju zakonsko ni ustavno pravo da izdaju prekršajne naloge uz elektronski potpis komunalnog policajca, promenjeni sistem naplate ve─ç uveliko se sprovodi u delo.

Do zaklju─Źenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo zvani─Źan komentar iz „Bus-plusa“ i komunalne policije. Ipak, u ovim institucijama nezvani─Źno potvr─Ĺuju da su zapravo po─Źeli da primenjuju odluku koju je Skupština grada donela u septembru prošle godine.

Iz „Bus-plusa“ se pravdaju da je to radi efikasnije borbe protiv švercera. Me─Ĺutim, to ne menja ─Źinjenicu da kontrolori nemaju zakonsko pravo da legitimišu gra─Ĺane, što nam je potvrdila i komunalna policija. Prekršajni nalog sa sobom nosi pravnu odgovornost koja gra─Ĺanina obavezuje da kaznu plati u datom roku ili mo┼że da završi u zatvoru. Na ovaj na─Źin ne poštuje se i Zakon o izdavanju prekršajnih naloga, koji je na snazi od 1. marta 2014.

Rodoljub Šabi─ç
KRŠE USTAV SRBIJE

Poverenik za zaštitu podataka o li─Źnosti Rodoljub Šabi─ç isti─Źe da je opet obavestio nadle┼żne da je ta odluka protivustavna:
- Kontrolori nemaju zakonska ovlaš─çenja da legitimišu putnike u gradskom prevozu. Obrada i prikupljanje podataka o gra─Ĺanima regulisani su zakonom, i to mogu samo komunalna ili regularna policija. Svoju kritiku uputio sam samom vrhu gradske vlasti. Karte u prevozu se moraju pla─çati, ali ovaj na─Źin napla─çivanja je protivustavan.

─îINJENICE


Šta kontrola ne sme

Da vas legitimiše (to smeju samo policajci ili komunalni policajci)
Da vas fizi─Źki zadr┼żi dok ne do─Ĺe komunalna policija
Da tra┼żi od voza─Źa da zatvori vrata i zaustavi autobus
Da vrši pretres putnika
Da vam uzme novac, a da vam ne izda posebnu kartu


Šta kontrola sme

Da putniku bez karte ponudi da kupi posebnu kartu od 2.000, na licu mesta
Da vam blokira voznu ispravu ako je niste validirali prilikom ulaska u autobus
Da zatra┼żi pomo─ç od komunalne policije
Da zatra┼żi da napustite bus
Da vas zamoli da sa─Źekate komunalnu policiju


Danilo Krša

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE