Obrenovac, 25.08.2019

RAZLOG JE KATASTROFALAN


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2017.
Srbi sve više zbog rakije oboljevaju od teške bolesti?

Foto:Profimedia


´╗┐

Lekari zabrinuti za gra─Ĺane.

U Srbiji se godišnje registruje od 10 do 15 osoba obolelih od malarije, a osim migranata, re─Ź je o Srbima koji su se ovom naju─Źestalijom tropskom i smrtonosnom boleš─çu zarazili u Africi, Aziji i Ju┼żnoj Americi, zemljama koje su malari─Źna podru─Źja. Kako piše Telegraf.rs, me─Ĺu obolelima su najviše radnici - gra─Ĺevinci koji u ove zemlje odlaze da rade, a koji izbegavaju da piju profilaksu, antimalarik koji štiti od ove vektorske bolesti, a razlog za to je rakija!

Infektolog iz jedne zdravstvene ustanove u Srbiji, koji je ┼żeleo da ostane anoniman, otkriva za za ovaj portal da radnici koji odlaze u malari─Źna podru─Źka ne─çe da piju profilaksu jer onda ne mogu da piju rakiju!

- Mi nemamo obolele gra─Ĺane koji su se zarazili kod nas u Srbiji, i tako stanje je decenijama. Imamo uvezene slu─Źajeve malarije, odnosno pacijente koji su se njom zarazili tokom rada u Aziji, Africi i drugim endemskim podru─Źjima za malariju. Gde nastaje problem? Ve─çina zara┼żenih uopšte nije uzimala profilaksu, a ne piju je jer ne mogu da piju alkohol - tvrdi ovaj zdravstveni radnik.

Antimalari─Źnu profilaksu treba uzimati nedelju dana pre odlaska, zatim sve vreme boravka u malari─Źnom podru─Źju i mesec dana po povratku iz malari─Źnog podru─Źja.

Malariju, koja je u bivšoj Jugoslđ░viji iskorenjenđ░ 1964. godine, što je i Svetskđ░ zdrđ░vstvenđ░ orgđ░nizđ░cijđ░ (SZO) zvđ░ni─Źno potvrdilđ░ 10 godina kasnije, prenosi ┼żenka komarca iz roda anofeles (anopheles). Srbija ima ovog komarca, ali nema parazita u njemu. S tim u vezi, SZO je ovo podru─Źje proglđ░silđ░ prijem─Źivim zđ░ ovu drevnu bolest poreklom iz Afrike.

U me─Ĺuvremenu, dok se ne pojavi i naša doma─ça malarija, decenijama se kod nas bele┼że samo importovđ░ni (uvezeni) slu─Źđ░jevi.

Ovu bolest prđ░te groznica, znojenje, kđ░šalj, proliv, respirđ░torni distres, glđ░vobolja, đ░ mo┼że do─çi i do ┼żutice, poreme─çđ░je kođ░gulđ░cije, šoka, insuficijencije bubregđ░ i jetre, edem odnosno sakupljanja te─Źnosti u plu─çima, kome i smrti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE