Obrenovac, 24.05.2019

KOLIKI RAČUN, TOLIKI STANDARD


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2018.
Prosečan račun građana Srbije je 450 dinara, a Beograđana 600

Foto:RAS Srbija
Prosečna kupovina građana Srbije iznosi svega nešto više od 450 dinara, dok su računi nešto veći u Beogradu - 600 dinara. U maloprodaji godišnje kupci ostave u proseku 60.000 dinara, pokazuju podaci sektorske analize tržišta maloprodaje u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom.

Analiza koju je izradila Komisija za zaštitu konkurencije ukazuje da je za tri godine povećan broj objekata u maloprodaji i to za 19 odsto, kao i da je za petinu uvećana njihova površina.

- Tržište nije zasićeno, znači da ima prostora za nove igrače - ističe se u izveštaju.

Od ukupnog broja maloprodaje, osamdeset odsto čine prodavnice klasičnog tipa ge prodavac uslužuje kupce, ka o imanje samouslužne radnje. Samo jedan odsto od ukupnog broja čine hipermarketi odnosno objekti veći od dve hiljade kvadrata. Prosečna veličina maloprodajnog objekta je 200 kvadrata.

Najjači po prihodima i površini objekata

Najvećih deset maloprodajnih lanaca učestvuje sa 65 odsto u ukupnoj prodajnoj površini, dok svi ostali učesnici pojedinačno imaju manje od 1,4 odsto tržišnog učešća.

Ograničenja

"Analiza je pokazala da učesnici na tržištu nisu prepoznali barijere za ulazak na tržište, što je očekivano imajući u vidu maksimalno pojednostavljenu i ubrzanu proceduru za osnivanje privrednih društava. Kao jedine barijere na tržištu prepoznali su nisku kupovnu moć stanovištva uz činjenicu da se teško menjaju navike u kupovini u smislu kupovine na manje i u manjim objektima kao i nedostatak prostara za otvaranje novih", kaže se u analizi Komisije za zaštitu konkurencije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE