Obrenovac, 12.08.2020

RAZVOJNA AGENCIJA SRBIJE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.03.2020.
Pripremljeni programi podrške domaćim preduzećima

Foto:Profimedia/Ilustracija


Razvojna agencija Srbije pripremila je dva nova programa podrške domaćim firmama, pre svega sektoru malih i srednjih preduzeća, koji će startovati javnim pozivima planiranim tokom marta i aprila meseca 2020. godine.

Re─Ź je o sasvim novom Programu podr┼íke promociji izvoza i Programu podr┼íke firmama za ulazak u lance dobavlja─Źa multinacionalnih kompanija, koji je sredinom 2019. prvi put pokrenut i ve─ç sada pokazuje pozitivne reakcije doma─çih kompanija ÔÇô prvih korisnika programa.

Javni poziv za Program podr┼íke ulasku u lance dobavlja─Źa MNK bi─çe objavljen u ponedeljak, 02.03.2020.godine. Namenjen je sektoru prera─Ĺiva─Źke industrije (ma┼íinska, metalska, automobilska, elektronska i elektri─Źna, guma i plastika), a predvi─Ĺen je bud┼żet od 290 miliona dinara.

Kroz ovaj Program prvenstvo se identifikuje vrsta intervencije koja je preduze─çu potrebna da bi pobolj┼íao svoje performanse i potencijalno postao dobavlja─Ź multinacionalnih kompanija. Intervencije mogu biti razli─Źite, od korekcije u poslovanju i upravljanju, preko sticanja odre─Ĺenih sertifikata ili ulaganja u opremu i osavremenjivanje proizvodnje. Nakon ┼íto se odredi ┼íta je to potrebno unaprediti u poslovanju firme potencijalnog dobavlja─Źa, sledi opredeljivanje sredstava iz Programa za to targetirano pobolj┼íanje.

Trenutno imamo 19 korisnika Programa iz prvog ciklusa, sa kojima su potpisani ugovori u decembru prošle godine. Prve reakcije domaćih kompanija su pozitivne, a posebno je vidljiva posvećenost firmi aktivnostima koje su deo Programa.

Program podr┼íke promociji izvoza je sasvim novi program RAS koji pru┼ża svojevrsnu institucionalnu podr┼íku izvozno orijentisanim firmama u prehrambenoj i drvnoj industriji (industrija name┼ítaja). Programom je predvi─Ĺena podr┼íka od 250 miliona dinara, a u aprilu se o─Źekuje i zvani─Źno objavljivanje javnog poziva.

Ovaj program osmi┼íljen je tako da preduze─çima omogu─çi unapre─Ĺenje poslovanja u tri klju─Źne oblasti: marketing, proizvodni procesi i logistika i prodaja, koje su i sami privrednici prethodno istakli kao sfere u kojima im nedostaje znanje kako bi bolje poslovali sa svetom. To zna─Źi da ─çe, u krajnoj instanci, doma─çe kompanije mo─çi da o─Źekuju procenat novca za refundiranje aktivnosti koje su deo ove tri velike oblasti, a to mogu biti aktivnosti od brendiranja, digitalnog marketinga, studijskih poseta, preko razvoja novog proizvoda, za┼ítite IP, testiranja i sertifikacije, do znanja o finansijskom upravljanju, uslovima poslovanja na stranom tr┼żi┼ítu, carinskim i poreskim aspektima poslovanja u inostranstvu i sli─Źno.

Cilj je da firme dobiju znanja o na─Źinima plasiranja proizvoda, efektivnom proizvodnom procesu i pronala┼żenju kontakata za izlazak na strana tr┼żi┼íta, a da se uz to podstakne uvezivanje srpskih kompanija koje su orijentisane ka izvozu, kako bi razmenjivale informacije i zajedno nastupile na pojedinim me─Ĺunarodnim tr┼żi┼ítima.

Ono ┼íto razlikuje ova dva nova programa podr┼íke malim i srednjim preduze─çima, u odnosu na sve prethodne programe koje je RAS sprovodio za sektor MSP, je to ┼íto je uvedena faza dijagnostike poslovnih performansi pre dono┼íenja odluke o dodeli sredstava. Time smo uspeli da identifikujemo privredna dru┼ítva i sektore koji imaju najve─çi potencijal za rast i da na pravi na─Źin uvidimo potrebe korisnika, a potom i da im opredelimo paket podr┼íke koji ─çe dati najbolje rezultate u pogledu unapre─Ĺenja njihovih performansi i kreiranju ┼íansi za ostvarivanje novih poslova.

Ovo su ujedno i aktivnosti od kojih se o─Źekuju vidljivi rezultati po pitanju napretka u okviru sektora MSP, ne samo u narednoj godini, ve─ç je to prvenstveno dugogodi┼ínja strategija i sa tom idejom su i kreirani programi ÔÇô da sistemski i su┼ítinski pomognu MSP kako bi bili konkurentniji i uspe┼íniji na du┼że staze.

Prilikom kreiranja nacrta programa RAS je razgovarao sa predstavnicima sektora i kompanija o tome ┼íta smatraju da im je od najve─çe va┼żnosti za unapre─Ĺenje poslovanja, iliti koju vrstu podr┼íke bi ┼żeleli da dobiju. Pored toga, trudili smo se u proces kreiranja programa uklju─Źimo sve aktere va┼żne za uspeh jednog ovakvog sistematskog pristupa razvoju MSP u Srbiji ÔÇô i doma─ça preduze─ça, multinacionalne korporacije, relevantne doma─çe i me─Ĺunarodne institucije i tela.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE