´╗┐ RE─î, DVE O RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI

Obrenovac, 19.08.2018

RE─î, DVE O RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2018.
Svaka ─Źetvrta nekretnina je u vlasni┼ítvu ┼żena

Foto:Profimedia/cliparts.co


´╗┐

Tek svaka ─Źetvrta nekretnina u Srbiji 100 odsto je u vlasništvu ┼żena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu, podaci su Republi─Źkog geodetskog zavoda.

To je, pored ─Źinjenice da su slabije pla─çene za iste poslove ili da imaju manje prilika za napredovanje u odnosu na muškarce, još jedan ilustrativan primer neravnopravnog polo┼żaja koji ┼żene imaju u našem društvu, ocenio je NALED.  Novim Zakonom o postupku upisa u katastar omogu─çeno da supru┼żnici, koji u toku braka steknu stan ili ku─çu, budu automatski upisani kao suvlasnici.

S druge strane, ukoliko se radi o posebnoj imovini ste─Źenoj u toku braka, ostavljena je mogu─çnost da se supru┼żnici dobrovoljno saglase da samo jedan partner bude upisan u katastar kao vlasnik i o tome ─çe javni bele┼żnik obavestiti RGZ.

- Imovina ste─Źena u braku je i do sada po zakonu bila tretirana kao zajedni─Źka, ali u praksi se neretko dešavalo da se kao vlasnik upiše samo muškarac pa su ┼żene u slu─Źaju razvoda morale da prolaze kroz dugogodišnje parnice da bi dokazale svoj udeo u vlasništvu. Sve to je nepotrebno trošilo vreme i sredstva svih u─Źesnika u postupku, pa i suda - ka┼że direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojovi─ç.

Amandman o automatskom upisu zajedni─Źke imovine supru┼żnika jedan je od ukupno 19 na Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova koje su Skupštini Srbije uputili poslanici Ekonomskog kokusa na inicijativu i uz podršku NALED-a.

Svih 19 amandmana prihvatio je parlament i tako je, ka┼żu u NALED-u, unapre─Ĺen tekst zakona, koji omogu─çava da se upis imovine u katastar završi odlaskom na jedno mesto, kod javnog bele┼żnika, umesto na šest šaltera, obezbedi ve─ça a┼żurnost katastra i pove─ça pravna sigurnost.

NALED isti─Źe da je ekonomsko osna┼żivanje ┼żena u fokusu njegove aktivnosti, a jedna od klju─Źnih inicijativa pokrenuta je u saradnji s Koordinacionim telom Vlade Srbije za rodnu ravnopravnosti i udru┼żenjem Etno mre┼ża, za upošljavanje 1.000 ┼żena i mladih u ruralnim podru─Źjima na izradi tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.

Prema "Satu zapošljavanja" na sajtu 1000zena.rs, dosad je kroz ovaj projekat obezbe─Ĺen anga┼żman od 9.583 radna dana, što je dovoljno da se uposli 436 ┼żena na mesec dana i stekne dodatne prihode za svoje doma─çinstvo.

┼Żene u seoskim sredinama ─Źine više od polovine stanovništva, ali tri od ─Źetiri nisu pla─çene za posao koji obavljaju, a NALED navodi da slika neravnopravnosti nije mnogo bolja ni kada se posmatra cela Srbija.

Statistika je pora┼żavaju─ça. Zaposleno je tek 43,7 odsto ┼żena naspram 56 odsto muškaraca. ─îak 71 odsto muškaraca su na rukovode─çim pozicijama. Od 250 poslanika u parlamentu, 87 su ┼żene. U 166 lokalnih samouprava, samo 11 imaju gradona─Źelnicu ili predsednicu opštine, dok su me─Ĺu 22 ─Źlana Vlade Srbije, tek pet ┼żene.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE