Obrenovac, 16.07.2019

RAZVOD STOPIRA ISPLATU RODITELJSKOG DODATKA


Izvor: Telegraf/Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2018.
Porodice bez pomoći države dok sud ne odluči kome idu deca

Foto:Pixabay/Rawpixel
Ako roditelji odluče da se raziđu, a njihova deca primaju roditeljski dodatak, isplata će se obustaviti sve dok se postupak ne završi, predviđa član 24 Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Prema mišljenju pravnika, ovakvom zakonskom normom majke koje su u postupku razvoda stavljaju se u izrazito nepovoljan položaj. Većina je saglasna da je zakonsko rešenje moglo biti drugačije formulisano i da bi isplatu trebalo nastaviti i u takvim situacijama.

Advokat Nemanja Vasiljević objašnjava za "Novosti" da postupak razvoda braka nekada ne traje dugo, ali da može da se oduži postupak starateljstva na najmanje nekoliko meseci.

- Verujem da ovakva odredba ima veze sa ispunjavanjem određenih uslova, dok se ne sazna konačna odluka. Tokom postupka teško je znati kome će dete ili deca pripasti, pa samim tim i kome treba isplaćivati novac - smatra Vasiljević.

On smatra da loši odnosi između roditelja, primera radi, mogu dovesti do zloupotrebe, pa da na ovaj način zakonodavac želi da izbegne moguću štetu na račun deteta.

- Međutim, mislim da su mogle da se predvide drugačije tehnike isplate tokom postupka, da se, recimo novac uplaćuje na deponovani račun - kaže on.

Advokat smatra da dok nema pravne odluke, jer brak nije pravno okončan, ne bi trebalo stopirati isplatu. Advokat Vasiljević ističe da supružnici mogu da se pomire i da ta mogućnost postoji sve do okončanja postupka.

- Pravno nije promenjena nijedna situacija, brak postoji, a može se i očekivati da je socijalna karta deteta lošija nego u trenutku kada su roditelji aplicirali za pomoć - ističe on.

I Željko Simić, beogradski advokat, smatra da je zakonodavac mogao drugačije da reguliše ovu oblast i da sporni član treba da se briše. Prema njegovom mišljenju, dete ima pravo pa ga ima, a novac bi trebalo da ide kod onoga kod koga je i dete.

- Zakon je ovde ostao nedorečen, postoji segment koji kaže "do odluke nadležnog ministra", što je potpuno besmisleno. Stoji da bi naknada bila obustavljena, ali će se rešenje verovatno tražiti u praksi, u zavisnosti od konkretnog slučaja. Razvod nekada može da traje i do dve godine, a dete bi čekalo da se roditelji "obračunaju". Kod nas se stalno donose propisi, a praksa ih tumači. Slično je bilo i u vezi sa zabranom prilaska, ali nije tačno određeno na koliko metara.

NOSILAC PRAVA MAJKA

I sam naziv roditeljski dodatak za mnoge pravnike nije terminološki ispravan, jer je stvarni nosilac prava samo majka deteta, dok otac može pravo da ostvari samo izuzetno, ako ispunjuava uslove. Takođe, to se dešava i kada majka deteta strani državljanin, nije živa, napustila je dete, lišena je roditeljskog prava, ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu, čime je otac diskiminisan u odnosu na drugog roditelja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE