Obrenovac, 22.02.2020

Raspored božićnih bogosluženja


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2019.
Sveta liturgija označiće početak obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika

Foto:lokalnenovine.rs
Sveštenstvo obrenovačkog hrama uputilo je poziv sugrađanima pravoslavne veroispovesti da zajedno u miru i molitvi proslave najradosniji hrišćanski praznik Božić – rođenje Isusa Hrista.

Sveta liturgija koja će označiti početak obeležavanja praznika služiće se 6. januara, na Badnji dan, od 9 sati u crkvi u Obrenovcu.

„U 18 sati, tradicionalno se održava koncert malog dečijeg hora i pijukanje dece u crkvi. Večernje sa petohlebnicom biće služeno u 20 časova. Nakon toga, u 22 sata će biti koncert velikog hora ovde u crkvi Svete Trojice“, rekao je sveštenik Slobodan Ilić.

Od 23 sata Obrenovčani će moći da prisustvuju tradicionalnom osvećenju i paljenju badnjaka, kao i vatrometu koji svake godine bude upriličen kod stare crkve. Posle toga sledi ponoćna liturgija.

„Na sam dan Božića će biti prvo ponoćna liturgija u staroj crkvi, zatim ujutru od 8 sati kada će biti i tradicionalno lomljenje česnice. To je naš običaj koji smo uveli i ovde i koji smo uspeli da održimo. U obrenovačkoj crkvi samo deca lome česnicu, pa je to prilika da roditelji dođu sa najmlađima i da se svi zajedno radujemo praznicima“.

Sveštenici obrenovačke crkve čestitali su sugrađanima predstojeći praznik i pozvali ih da dođu na sva bogosluženja, kako bi dane proveli u miru i molitvi.

„Kao sveštenik srpske crkve, želim da pozovem verni narod ovog grada i okoline da ove praznike provedu pre svega u miru, blagostanju i radosti, da dođu u svoju crkvu, da radost koju osete na bogosluženjima prenesu u svoje domove i da se svi sa radošću pozdravljamo onim divnim pozdravom – Mir Božiji, Hristos se rodi! Isto tako, da svedemo naš život na onu programsku pesmu koju su anđeli pevali prilikom rođenja Gospodnjeg, a koja glasi: „Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja.“ Neka to bude i naša čestitka, naš poziv i naš apel našem narodu“, poručio je sveštenik Slobodan Ilić.

Božićne liturgije biće služene i u hramovima u obrenovačkim selima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE