Obrenovac, 19.06.2019

SPREMITE POTVRDE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2018.
Evo koji su uslovi za sticanje prava na RODITELJSKI DODATAK

Foto:Profimedia
Da bi dobili roditeljski dodatak, roditelji moraju dostaviti resornom ministarstvu potvrde o vakcinaciji i pohađanju predškolskog ili redovnom školovanju za svu svoju decu.

Po novom zakonu o finansijskoj podršci porodici, koji je stupio na snagu u julu ove godine, država je isplatu roditeljskog dodatka uslovila sa nekoliko novina, a koje se s jedne strane tiču sve rođene dece i s druge strane škole i zdravstvene zaštite.

Da bi roditelji dobili novac koji im po zakonu sleduje, potrebno je da im sva deca budu uredno vakcinisana, kao i da redovno idu u predškolsko ili osnovnu školu (ovo važi za decu koja su rođena pre 2012. godine).

Zakonom koji je stupio na snagu prvog jula ove godine predviđeno je da za prvo dete roditelji jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 mesečno dve godine, za treće po 12.000 mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno, takođe deset godina.

Ono što za mnoge roditelje predstavlja nepoznanicu je to da se potrebne potvrde ne prosleđuju elektronski među službama nadležnim za dečju zaštitu. To praktično znači da, iako je ministar za rad Zoran Đorđević najavljivao da će porodilje i trudnice do kraja godine dobiti sva zaostala potraživanja bez peripetija, jer će po novoj uredbi opštine i sekretarijati za dečju zaštitu međusobno proveravati da li su deca vakcinisana i redovni đaci, roditelji ipak moraju "da idu peške".

- Kada se utvrdi da su ispunjeni uslovi za pravo na roditeljski dodatak, donosi se novo rešenje na osnovu kog će se isplaćivati nov iznos dodatka. Dokumenta koja nedostaju (potvrde o vakcinaciji i školovanju) je neophodno doneti fizički, jer još uvek građani nemaju način da dostave elektronski potpis - rekli su za "Blic" u Ministarstvu za rad i zapošljavanje.

Čak i roditelji koji su po starom zakonu dobili rešenje o novčanoj pomoći od 6.410, a dobili su drugo dete od prvog januara do prvog jula ove godine, da bi dobili novi, uvećani iznos, moraju ponovo da idu i nose potvrde u nadležni Sekretarijat za dečju zaštitu.

Još 3,5 milijardi iz budžeta

Kako navode iz resornog ministarstva, za sva dugovanja namenjena mamama biće potrebno izdvojiti iz budžeta dodatnih 3,5 milijardi dinara.

- Dinamika donošenja novih rešenja razlikuje se od broja korisnika koji ostvaruju pravo na dodatak, ali bitno je da se radi na obradi zahteva i da će svi po donetom rešenju dobiti pripadajuće iznose - rekli su iz Ministarstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE