Obrenovac, 31.05.2020

REZERVE SU NA MINIMUMU


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2017.
Spasite nekom život, dajte krv

Foto:Profimedia
Institut za transfuziju krvi poziva davaoce da se odazovu, s obzirom da je teška situacija zbog smanjenih rezervi krvi.

Broj dobrovoljnih davalaca krvi pao je na minimum zbog vrućina i godišnjih odmora zbog čega apeluju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije na sve građane da budu humani i daju krv! Trenutno nedostaju sve negativne krvne grupe A, AB, B, O, a od pozitivnih A i nulta. Ukoliko se ovakav trend nastavi postoji mogućnost da se pojedine, takozvane hladne operacije odlože.

U Institutu za transfuziju kažu da se bore, baš kao i svakog leta, da situaciju održe pod kontrolom, ali da pacijenti ne brinu jer će im biti obezbeđeno sve što im bude bilo neophodno.

- Apelujemo na građane da dođu i daju krv. Vikendom ne možemo da predvidimo da li će biti veće potrebe za tom dragocenom tečnošću pošto mogu da se dese saobraćajne nesreće ili iznenadna tranplantacija. U pripravnosti smo stalno. Već u ponedeljak ćemo imati nove informacije o stanju u vezi sa količinom krvi koja je na raspolaganju. Tačno je da se tokom ovog perioda broj dobrovoljnih davalaca svede na minimum jer su bile velike vrućine, kada i najzdravijem čoveku nije dobro na preko 40 stepeni Celzijusovih. Takođe, mnogi su na odmorima - prenosi za “Alo!” Gordana Antuljeskov iz tog Instiituta.

Prema njenim rečima, postoje šanse da ako se broj davalaca krvi ne poveća da budu odložene neke operacije.
- Nedostaju nam sve negativne krvne grupe, a od pozitivnih najviše A i nula, jer su za njima i najveće potrebe. U ovom času imamo njihove rezerve, ali su male. Istovremeno, zbog manjeg obima posla tokom leta i potrebe bolnica su manje, pa umesto 300 do 400 jedinica krvi, koliko je uobičajeno za zdravstvene ustanove, sada im je potrebno oko 250 jedinica dnevno - kazala je ona za “Alo!” i objasnila da je Institutu potrebno tokom leta svakog dana između 250 i 300 jedinica krvi, a tokom vikenda između 500 i 550, koliko se daje Urentnom i Kliničkom centru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE