Obrenovac, 31.05.2020

SVE ISPROVERAVAJTE PRE REGISTRACIJE


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.07.2018.
Ukoliko ste propustili da dopunite jednu stvar, NEĆETE MOĆI DA PROĐETE TEHNIČKI

Foto:Ognjen Radošević
Otkako su počela da važe nova pravila za tehničke preglede vlasnici automobila samo imaju glavobolju. Prvo što ih iznervira jeste činjenica da na tehnički moraju neretko da čekaju satima, s obzirom da sada provera jednog vozila traje 30 minuta.

- Stigao sam na tehnički pregled oko 9 sati, moj automobil je stigao na red tek u 11, tri vozila su bila ispred mene, šta ću, čekao sam – rekao je Ivan N. koji je prethodnog vikenda registrovao svoj automobil.

Imao je sreće što je bio u velikom servisu koji ima i kafić, pa je vreme „kratio“ uz novine i kafu. Međutim, kada je njegovo vozilo došlo na red, doživeo je novo iznenađenje.

- Video sam da su otvorili gepek i sa pažnjom gledali sve, ali sam primetio da neobično dugo zveraju šta ja sve imam pozadi. To nikad ranije nisu radili, pa sam se zabrinuo. Izgleda da sam imao razloga – kaže Ivan i dodaje da je momak koji radi izašao napolje i pozvao ga da dođe.

- Nisam znao šta hoće, jer znam da mi je auto tehnički ispravan, a onda mi je rekao da ne mogu da prođem jer nemam prvu pomoć – objašnjava on.

Ono što je najgore, kaže, jeste to što jeste imao prvu pomoć, ali je u njoj falila jedna gaza, koju je potrošio kada mu se sin posekao na izletu nekoliko dana pre toga.

- U trenu mi je pao mrak na oči, uvek mi je policija trkeljisala prvu pomoć, ali nikad to nisu radili na tehničkom. Čak sam i zaboravio da je otvorena... - objašnjava Ivan i dodaje da je pokušao da objasni momku da to nije razlog da ne prođe pregled, ali nisu imali milosti.

- S obzirom da se sve snima i slika, momak mi je savetovao da odem i kupim novu prvu pomoć i donesem je, kako bi mogao da me pusti, što sam na kraju i učinio. Doduše, morao sam da pešačim do radnje, jer je automobil morao da ostane tamo, kako ne bih ponovo išao na valjke i prolazio kontrolu – rekao je Ivan koji je nakon višesatnog čekanja uspešno registrovao automobil.

Da se vozači susreću sa svakojakim novinama prilikom registracije nije novost. Nedavno su se društvene mreže usijale zbog komentara da automobili koji nemaju rezervni točak ne mogu da prođu tehnički. Podsetimo, mnogi noviji automobili nemaju rezervni točak, već set za reparaciju, što im je izazvalo brojne nevolje prilikom registracije. Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja poručili su da ovakve stvari ne bi smele da budu problem jer je regulativa veoma jasna.

- Podacima o automobilu, a među kojima se nalaze i oni da li vozilo fabrički poseduje rezervni točak ili ne, raspolaže Agencija za bezbednost saobraćaja i na osobama koja rade tehnički pregled je da se kod njih informišu o tome. Vozač tu nema nikakve obaveze u smislu da dokazuje serviserima da li njegov automobil treba da poseduje pomenuti točak ili ne – rekli su u Komitetu.

Proverite da li vam prskalice rade

Prilikom tehničkog pregleda sada proveravaju da li vam rade i prskalice. To je po propisima trebalo da se radi i ranije, ali servisi to uglavnom nisu radili. Zato obavezno pre odlaska na tehnički isproveravajte da li su prskalice dobro podešene i da li imate tečnost za stakla.

Automobil čist kao suza

Pre nego što se zaputite na tehnički svratite do perionice, jer automobil, pogotovo stakla moraju da budu kristalno čisti. Kako su nam objasnili u jednom od servisa, zahtev je da zbog fotografisanja, automobil bude u “blistavom stanju”.

- Kada su stakla malo zaprljana mi pre fotografisanja prebrišemo krpom, ali ukoliko je automobil baš prljav nemamo drugu opciju osim da vlasnika pošaljemo na pranje – objasnili su nam u servisu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE