Obrenovac, 10.12.2018

REKORDERI: Srpski softver vredniji od pšenice


Izvor: kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2017.
Postajemo Silicijumska dolina na Balkanu

Foto:Shutterstock
 Do kraja godine izvoz informaciono-komunikacionih tehnologija biće vredan oko 900 miliona evra, čime je ovaj sektor postao jedan od najbrže rastućih u našoj privredi

 Znanje i talenat srpskih IT stručnjaka konačno su došli do izražaja u vidu rekordnih poslovnih prihoda od sektora informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Nakon prihoda od četiri milijarde evra u 2016, izvoz ovog sektora je za samo 10 meseci 2017. porastao za 22 procenta i dostigao vrednost od 750 miliona evra, podaci su NBS.

Izvoz softvera tako predstavlja 17 odsto izvoza usluga iz Srbije, a kako je naglasio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, prvi put je nadmašio izvoz žitarica iz Srbije.

- U Srbiji danas u oblasti informacionih tehnologija radi više od 40.000 ljudi, a ukupan obim godišnjeg prihoda koji se ostvaruje je blizu četiri milijarde evra - rekao je Popović.

Jelena Jovanović iz Udruženja za IT u PKS kaže da je tržište informacionih tehnologija globalno, te da se stoga srpski softveri izvoze širom Evrope i SAD.

- Usluge koje se pružaju digitalnim putem su globalno dostupne svima. Ove godine očekujemo da će izvoz IT usluga preći 700 miliona, što je rekordan izvoz. U svetu smo prepoznati po softverskim rešenjima u industriji zabave (gejming industrija) i softverima za embedovanje. Odlična su i softverska rešenja u poljoprivredi, zaštiti životne sredine i rešenja u internetu stvari, kao i rešenja u obradi velike količine podataka - navodi Jovanovićeva. Dodaje da su nam glavna tržišta za softverska rešenja u energetici SAD i Kanada, dok igre koriste svi širom Evrope i SAD.

- Očekujemo da će izvoz IT usluga u 2018. premašiti milijardu evra - zaključila je ona.

Činjenice

ŠTA JE URAĐENO ZA IT

Informatika uvedena kao obavezan predmet u osnovnim školama u petom razredu

Završen je studentski startap centar u Nišu na 600 kvadrata, gde radi sedam kompanija

U toku je izgradnja dva velika naučnotehnološka parka

Vlada će sprovesti 35 projekata iz IT sektora u 2018.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE