Obrenovac, 17.02.2019

OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.06.2018.
Maturanti danas i sutra popunjavaju listu želja za srednju školu

Foto:Dragana Udovičić
U osnovnim školama u Srbiji juče su objavljeni konačni rezultati završnog ispita, a mali maturanti će danas i sutra popunjavati liste želja za upis u željenu srednju školu.

Ove godine završni ispit polagalo je 72.909 učenika i oni su u proseku na ispitu iz maternjeg jezika osvojili 11,86 bodova, na ispitu iz matematike 9,95 bodova, dok je najbolje urađen kombinovani test sa prosečnim brojem bodova od 12,51.

Jedino je kombinovani test ove godine urađen bolje nego prošle godine kada je prosečni broj osvojenih bodova bio 11,19.

Za danas i sutra predviđeno je da đaci popunjavaju liste želja sa najviše 20 obrazovnih profila. Važno je da učenici navedu što više želja kako se ne bi desilo da ostanu neupisani u srednju školu u prvom krugu.

Đaci se po srednjim školama raspoređuju tako što se istovremeno ukršta broj osvojenih bodova na završnom ispitu i ostvareni uspeh u osnovnoj školi sa listama želja.

Kompjuter to radi istovremeno za sve učenike kako se ne bi desilo da neko bude oštećen. Upis ucenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Najveća novina ove godine je drugačiji način bodovanja za upis u srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi maksimalnih 60 bodova, dok uspeh na završnom ispitu nosi maksimalnih 40 bodova.

Na testu iz maternjeg jezika i matematike učenici su maksimalno mogli da osvoje po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu maksimalno mogli da osvoje 14 bodova.

Prethodnih godina testovi na završnom ispitu nosili su maksimalno 30 bodova, dok je upeh iz osnovne škole nosio maksimalnih 70 bodova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE