Obrenovac, 19.06.2019

REFORMA OBRAZOVANJA


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 13.10.2018.
Gase visoke škole, osnivaju akademije

Foto:Profimedia
Skoro sve visoke škole strukovnih studija će biti grupisane u akademije, a očekuje se da će najveći deo posla biti završen do sledećeg upisnog roka. Ovo je za "Novosti" najavio prof. dr Branislav Jeremić, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola.

On navodi da su kriterijumi grupisanja usvojeni na sednici Saveta za reformu visokih strukovnih škola, a među njima su teritorijalna pripadnost, kompatibilnost programa...

- Ne mogu se spojiti, na primer, škole iz Bujanovca i Subotice ili tehnička i medicinska škola, pa makar bile u istom gradu - pojašnjava profesor Jeremić.

Kada je reč o konkretnim primerima, on navodi da će visoke škole sa teritorije Kosova i Metohije koje privremeno rade u Leposaviću i Zvečanu biti integrisane sa fakultetima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- Zasada se radi na postavljanju strukturnih elemenata za proces integracije visokih škola u Srbiji - kaže Jeremić. - Dobro je što već postoji iskustvo iz procesa integracije Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne školestrukovnih studijauBlacu. To je pilot-projekat ministarstva, a iskustva iz njega će znatno skratiti vreme formiranja akademija strukovnih studija.

Takođe, ranije je najavljivano da će svakako biti spojene Medicinska škola u Ćupriji i Medicinska škola u Beogradu. A gde će biti sedište i kako će sve to tehnički izgledati, prof. Jeremić pojašnjava:

- Sedište akademije će biti na adresi visoke škole koja je uspešnija po svim faktorima - broju studenata, prihodima, kvalitetu nastavnog osoblja, studijskim programima...

Isturena odeljenja neće postojati, već će akademiju činiti ravnopravni odseci, umesto visokih škola koje ulaze u sastav akademije.

Što se tiče najava da će neke visoke škole biti integrisane sa fakultetima, profesor Jremić kaže da će to biti mali broj:

- Razlog je, sa jedne strane, nepostojanje škole sa sličnim akreditovanim studijskim programima u okruženju gde se škola nalazi, a sa druge, potpuna kompatibilnost sa studijskim programom fakulteta iz neposredne blizine kao i dosadašnje zajedničko korišćenje raspoloživih resursa visoke škole i fakulteta poput laboratorija, nastavničkog kadra...

Profesor Jermić se nada da će sve biti završeno do sledećeg upisnog roka, ali dodaje da u ovakvoj vrsti posla uvek treba očekivati nepredviđene prepreke administrativne prirode kao i teško prihvatanje promena zaposlenih zbog straha od novog što dolazi, ali i zbog inercije da se zadrže lične privilegije koje proističu iz stare organizacije.

OSTAĆE SAMO KVALITETNI PROFESORI

Reorganizacija škola, izaziva i strah kod nastavnog kadra da će ostati bez posla. Ima li razloga za strepnju i da li će biti viškova?

- Nastavu će izvoditi samo kompetentan nastavni kadar, koji uz to ispunjava i uslov standarda za opterećenje brojem časova, što je i jedna od prednosti formiranja akademija - pojašnjava Jeremić. - Postoji manjak kadra za izvođenje nastave iz stručnih predmeta. Sa druge strane, nedovoljan je broj profesora koji imaju radno iskustvo iz oblasti iz koje drže nastavu i koji su uspostavili saradnju sa privredom. Inače, praksa je na gotovo svim našim visokoškolskim ustanovama slaba tačka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE