Obrenovac, 04.07.2020

RIGOROZNE KAZNE ZA VLASNIKE PASA U BEOGRADU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.02.2019.
Ako vaš ljubimac radi zabranjene stvari, naći će ga preko DNK!

Foto:Pixabay
Zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca biće uvedeno njihovo obavezno čipovanje i uzimanje DNK, na osnovu čega će se utvrđivati krivica i određivati kazna, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, govoreći o problemu fekalnog otpada kućnih ljubimaca po ulicama.

On je rekao i da će kazne za vlasnike ubuduće biti daleko veće nego danas.

– U gradu se najveći broj vlasnika ljubimaca ponaša odgovorno i vodi računa o svojim ljubimcima. Postoje, međutim, i neodgovorni vlasnici – objasnio je Vesić i zaključio da će se rigorozno sankcionisati svi oni koji svoje ljubimce vode bez povoca i puštaju u gradske parkove, iako su za njih otvoreni posebni parkovi za ljubimce.

Iako ova ideja deluje pomalo naučno-fantastična, ona je već primenjena u većini država SAD, Kanadi, Izraelu, Singapuru, Italiji, a projekat uvođenja pseće baze DNK već godinama se priprema i u Zagrebu.

Zamenik gradonačelnika je najavio i izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce, za koje će na jesen biti raspisan tender.

– Iz budžeta Grada Beograda za ovaj projekat izdvojen je 101 milion dinara posredstvom Direkcije za građevinsko zemljište, a nalaziće se u Bloku 51, uz Ulicu surčinski put. Radovi će trajati od rane jeseni pa do kraja godine, tako da početkom 2020. godine građani mogu da očekuju prvo groblje za kućne ljubimce – rekao je Vesić i dodao da je svestan problema koji vlasnici imaju ukoliko im ugine kućni ljubimac.

KAZNE

Po gradskoj Odluci o držanju kućnih ljubimaca, inače, pas se može puštati sa povoca da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini i to leti od 22 časova uveče do 9 časova ujutro, a zimi od 20 časova uveče do 10 časova sledećeg dana. Kazna od 5.000 dinara čeka sve one koji izvode psa u šetnju bez povoca i zaštitne korpe na njušci, kao i ako nemaju kod sebe potvrdu o izvršenom obeležavanju psa i vakcinaciji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE