Obrenovac, 25.08.2019

NEMOJTE TAKO DA POMAŽETE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2018.
Ako nađete nečija dokumenta i okačite ih na Fejsbuk da biste našli vlasnika, napravićete mu pakao od života

Foto:Profimedia/Pixabay/Facebook
San svakog sajber kriminalca je da dođe do naših podataka o platnim karticama, asa razvojem društvenih mreža često se dešava da im ove infomacije, ne razmišljajući mnogo, sami serviramo na tanjiru.

Sve se češće dešava da stvari iz izgubljenog novčanika pošteni nalazači iz najbolje namere fotografišu i kače na društvene mreže, u nadi da će tako brže doći do njihovih vlasnika.

Tako se na Fejsbuku svako malo može videti fotografija neke lične karte ili kreditne kartice, a da oni koji su je okačili nisu ni svesni mogućih zloupotreba podataka koji se na njoj nalaze.

U kompaniji Masterkard kažu da je takvo ponašanje potencijalno rizično i da se nikako ne savetuje.

- Privatnost podataka, bilo da su u pitanju lični ili platni podaci, kao što su ime korisnika kartice, broj kartice i datum isteka, moraju biti prioritet za svakog pojedinca kojima se uvek savetuje da svoje podatke tretiraju kao privatne i da ih ne dele ni sa kim, čak ni slučajno, putem imejla, SMS poruka ili društvenih mreža - kažu u ovoj kompaniji.

Oni objašnjavaju da nije lako zloupotrebiti podatke ukoliko su oni vezani za čip karticu.

- Čip kartice zahtevaju autorizaciju plaćanja PIN kodom u fizičkom, odnosno CVC2 kodom, što znači da transakcija ne može da se obavi bez unošenja koda, što minimizira šanse za zloupotrebu. Ovi kodovi treba da se tretiraju kao privatni podaci i da se ne otkrivaju drugima - drugim rečima, korisnik ne treba da ih kaže kasiru, ne treba da ih zapisuje na parčetu papira koji nosi u novčaniku, ili da ih šalje drugim ljudima preko sredstava elektronske komunikacije - kažu u Masterkardu.

Ipak, ima sajtova na kojima unošenje CVC2 koda nije obavezno, pa je lopovu dovoljan broj kartice da bi je ispraznio.

Na kraju, u slučaju gubitka kartice, korisnik je u obavezi da to odmah prijavi banci koja je karticu izdala od kog trenutka korisnika štiti Politika nulte odgovornosti, odnosno, nije odgovoran ni za jednu neautorizovanu transakciju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE