Obrenovac, 10.04.2020

OD 2021. UKIDA SE ROMING


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2019.
Cene za region biće kao da smo kod kuće

Foto:Pixabay
Za nešto manje od mesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana. Najavljuje se da će od 1. jula cene poziva biti niže za 25 odsto. Očekuje se da do 1. jula 2021. cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobraćaju, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, gostujući na RTS-u.

Tatjana Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će sporazum za početak značajno smanjiti cene rominga u regionu.

- Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0,19 evra, što je oko 22 dinara - kaže Matić.

Iako je planirano da sporazum zemalja Zapadnog Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja ipak nije poznat.

-Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja - kaže Matić.

Međutim, ističe da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum doneti. Objašnjava da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma.

- Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje - navodi državna sekretarka kao primer.

Plan je da roming potpuno "nestane".

- Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cene budu kao kod kuće. To nije tako daleko - navodi Matić.

Ističe da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju.

- Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj meri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma - kaže Matić.

Ističe da je ova inicijativa deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona Evropskoj uniji.

Pored smanjenja cene rominga, u okviru ovog procesa sprovode se i druge inicijative, među kojima i inicijativa o informacionoj bezbednosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE