Obrenovac, 18.02.2020

RODITELJI NA MUKAMA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2019.
Teško do lekarskog za prvake, da izvade deci krv treba im i do 2 MESECA!

Foto:Profimedia
Iako je država roditeljima smanjila dokumentaciju za upis prvaka u školu, oni i dalje imaju muke s ogromnom gužvom prilikom zdravstvenih pregleda, zbog čega im za vađenje te potvrde neretko treba i dva meseca.

To je otuda što budući prvačići moraju da obiđu čak šest specijalista kako bi dobili neophodno lekarsko uverenje. Naime, sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od kog se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod specijalista.

U zavisnosti od doma zdravlja, ti pregledi se zakazuju. Nakon dobijenih rezultata svih lekara specijalista, dete se vraća kod izabranog pedijatra. Takođe je potrebno poneti i vakcinalni karton, koji se dobija u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi na prvoj vakcinaciji. Da je preglede gotovo nemoguće zakazati u dogledno vreme, potvrđuju i sami zdravstveni radnici.

- Gužve se stvaraju zbog nedostatka pedijatara, očnih i drugih specijalista i zbog toga je roditeljima potrebno i nekoliko meseci za sve zdravstvene preglede - potvrđuje pedijatar Snežana Marković.

Iz Ministarstva zdravlja saopštavaju da su pregledi već uveliko počeli, jer upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja.

- U nadležnom domu zdravlja se obavljaju svi potrebni zdravstveni pregledi. Pregledi kod specijalista se mogu obaviti istog dana ili u dogovoreno vreme - tvrde u ministarstvu.

Podsetimo, osnovne škole u Srbiji će od 1. septembra, prilikom upisa u prvi razred, same pribavljati izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu dece, što je dosad bila obaveza roditelja. Roditeljima ostaje da dostave lekarsko uverenje i potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Provera samostalnosti

Pored zdravstvenih pregleda, za upis u školu buduće prvake očekuje i razgovor sa školskim psihologom ili pedagogom, koji će testirati njihove sposobnost da se odvoje od roditelja:

- Ima više vrsta testova, ali ja pretežno koristim tip I. Prilikom tog testa mi tačno procenimo koliko je dete samostalno, sposobno i zrelo. Test tipa II koristimo kod mlađe dece i tako određujemo njihovu emotivnu, socijalnu i intelektualnu zrelost. Na ovom testu vidimo koliko je dete spremno da bude odvojeno od porodice kako bi pohađalo nastavu - objašnjava dečji psiholog Anja Janković.

Dokumentacija potrebna za upis

- Izvod iz matične knjige rođenih
- Uverenje o pohađanju predškolskog programa
- Dokaz o lekarskom pregledu deteta
- Dokaz o prebivalištu roditelja

Šta čini sistematski pregled

- Otorinolaringolog
- Oftalmolog
- Lekar fizijatar
- Logoped
- Stomatolog
- Laboratorijske analize krvi i urina

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE