Obrenovac, 24.02.2019

RODITELJ UMRO, A VAMA OSTALI DUGOVI


Izvor: Kamatica,Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2018.
┼áta ka┼że zakon, ┼íta banka, a ┼íta advokati?

Foto:Zorana Jevti─ç


´╗┐

Kada prihvate nasledstvo ili poklon od osobe koja je u me─Ĺuvremenu preminula, naslednici prihvataju i obaveze koje je on imao, u šta spadaju i obaveze po kreditima pokojnika.

- Ju─Źe mi je na adresu stigao dopis jedne banke, namenjen mom ocu, kojim se od njega tra┼żi da kao ┼żirant po kreditu izmiri ratu kredita gospo─Ĺe kojoj je bio ┼żirant. U pitanju je iznos od oko 6.000 dinara, što sugeriše da je gospo─Ĺa tek sada po─Źela da kasni jednu ratu ili deo rate. Stvar je u tome da je moj otac preminuo pre tri godine, a da osobu kojoj je bio ┼żirant mi ne poznajemo, niti smo uopšte znali za dato jemstvo - ka┼że N.S. za Kamaticu.

Iako Zakon nala┼że da naslednici odgovaraju za obaveze ostavioca do visine vrednosti nasle─Ĺene imovine, u obaveze ulaze i obaveze preuzete po kreditu ukoliko je pokojnik bio nekome ┼żirant, piše Kamatica.

Kako objašnjava beogradski advokat Marko Stankovi─ç, ovaj slu─Źaj nije ništa novo u advokatskoj praksi. Neretko se, ka┼że on, desi da posle par godina banka zatra┼żi izmirenje duga pošto je pokojnik bio ┼żirant po kreditu, a naslednici ne znaju ništa o tome, i dodaje da je u ovakvim slu─Źajevima bitno da li je pokojnik bio obi─Źan ┼żirant ili solidarni ┼żirant (jemac platac).

Šta potra┼żuje banka?

- Ako je pokojnik jem─Źio kao obi─Źan ┼żirant, banka je du┼żna da naslednicima prezentuje dokaz da je dug prethodno pokušala da naplati od du┼żnika, a ako je pokojnik jem─Źio kao jemac platac, banka mo┼że potra┼żivati od naslednika da isplate dugovanje a da to prethodno i ne tra┼żi od du┼żnika - ka┼że Stankovi─ç.

U ovakvim slu─Źajevima kako bi se saznalo koje je obaveze pokojnik preuzeo i koja je visina istih potrebno je da se od banke zatra┼żi celokupna dokumentacija kojom se dokazuje osnov i visina potra┼żivanja prema naslednicima, ali tako─Ĺe, naslednici od banke treba da zatra┼że kontakt podatke du┼żnika.

Nema imovine, nema dugovanja

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE