Obrenovac, 18.02.2020

POSTOJEĆI SISTEM ZAHTEVA DODATNA ULAGANJA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 26.02.2019.
Domaćinstva u Srbiji da razvrstavaju otpad

Foto:Thinkstock
Rezultati studije o prikupljanju i reciklaži pokazuju da je neophodno uvesti obavezu domaćinstava da razvrstavaju otpad i povećati naknadu za odlaganje otpada.

To su saopštile članice Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine (SEPEN) i navele da je za rešavaje problema otpada potrebno uključivanje neformalnog sektora u postojeći sistem, uvođenje funkcionalnog sistema inspekcijskog nadzora i obezbeđivanje jednakih pravila za sve aktere.

"Postojeći sistem u Srbiji zahteva dodatna ulaganja i podizanje naknade za odlaganje otpada, dok je istovremeno neophodno ojačati sisteme za sprovođenje prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u lokalnim samoupravama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trošak unapređenja postojećeg sistema projektovan na oko 200 miliona evra i da bi u narednih 10 godina trebalo obezbediti prikupljanje i reciklažu oko 64 odsto ambalažnog otpada, a trenutni cilj u EU je 65 odsto.

"Eventualno uvođenje alternativnih sistema, kao što je sistem višematerijalnog depozita, značajno podiže troškove za isti vremenski period, i to na oko 1,1 milijardu evra, a rezultat bi bio oko 75 odsto prikupljenog i recikliranog ambalažnog otpada", rekao je generalni sekretar SEPEN-a Srdjan Sušić.

To udruženje ponovo poziva na što efikasniji dijalog sa donosiocima odluka u Srbiji, kako bi se finansijsko opterećenje potrošača u Srbiji svelo na minimum.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE