Obrenovac, 19.06.2019

RIZIČNO PONAŠANJE MLADIH POD LUPOM


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2018.
Svaki drugi osnovac je probao alkohol, a kod trećine dece od 14 do 15 godina došlo je do prvog pijanstva

Foto:Printscreen
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tradicionalno organizuje "Batutove dane" radi razmene znanja i iskustva stručnjaka iz različitih oblasti. Tema ovogodišnjeg skupa je "Zdravstveno vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih".

Prioritet će biti zdravlje mladih, borba proitiv loših stilova života i prevencija.

"Moramo da utičemo na najmlađe, da vode zdrav život, što dalje od narkomanije. Da utičemo na ljude koji su u dobu kada treba da misle na zdravlje i prevenciju – da odu na vreme kod lekara, redovno, i da vode zdrav život. Moramo da utičemo kako bi se na vreme otkrili karcinomi kojih je što više", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

V. d. direktora "Batuta" dr Verica Jovanović je ukazala na istraživanje sprovedeno 2017. godine, a pomoćukojeg su utvrđeni osnovni rizici koji utiču na zdravstveno stanje.

"Jedan od najznačajnijih je korišćenje psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, duvan i marihuana, zatim alkohol, ali i značaj fizičke aktivnosti kao preduslova za zdrav život", rekla je Jovanovićeva.

Manje mladih pušača, ali je svaki drugi osnovac probao alkohol.

"Jedanaest odsto dece od 13 do 15 godina puši. Svaki drugi osnovac je probao alkohol. Kod trećine dece od 14 do 15 godina došlo je do prvog pijanstva", istakla je Jovanovićeva.

Podaci su pokazali da je samo jedna trećina dece aktivna do 60 minuta dnevno, a svako peto dete u vannastavnim aktivnostima. Smanjenje fizičke aktivnosti je zabeleženo više kod devojčica, i to naročito u srednjoj školi. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE