Obrenovac, 12.12.2018

POTPISANA EVROPSKA POVELJA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA!


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2018.
Predsednik GO Obrenovac,Miroslav ─îu─Źkovi─ç, potpisao Evropsku Povelju o rodnoj ravnopravnosti ┼żena i mu┼íkaraca na lokalnom nivou.

Foto: GO Obrenovac


´╗┐

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav ─îu─Źkovi─ç, uz prisustvo na─Źelnika odeljenja uprave GO Obrenovac, potpisao je Evropsku Povelju o rodnoj ravnopravnosti ┼żena i muškaraca na lokalnom nivou. Povelja je namenjena lokalnim i regionalnim upravama u cilju usmeravanja njihovih snaga i partnerstava ka postizanju ve─çe ravnopravnosti.

Potpisivanjem Povelje opština Obrenovac pokazuje pre svega svojim gra─Ĺanima i gra─Ĺankama da ─çe voditi ra─Źuna o ravnopravnosti i šalje va┼żnu politi─Źku poruku svima u okru┼żenju da je to vrednost za koju se zala┼że. Kroz tu vrstu samoobavezivanja opština gradi svoj identitet i pove─çava svoju odgovornost pred gra─Ĺanima i gra─Ĺankama.

Cilj potpisivanja Povelje je stvaranje osnova za ostvarivanje politi─Źkog, pravnog i prakti─Źnog ambijenta, podizanje društvene svesti i prihvatanje mogu─çnosti da ┼żene, kao i muškarci, budu prisutne i obavljaju javne du┼żnosti na svim nivoima vlasti u skladu sa Ustavnom garancijom ravnopravnosti muškaraca i ┼żena i du┼żnosti dr┼żavnih organa na svim nivoima da razvijaju politiku jednakih mogu─çnosti.

Ovaj zakon za jedinice lokalne samouprave uspostavlja dve vrste aktivnosti po pitanju rodne ravnopravnosti, prva je podsticanje ravnopravnosti ┼żena i muškaraca, a druga je unapre─Ĺivanje ravnopravnosti polova. Odredbama ovog zakona je propisano da nadle┼żni organi jedinice lokalne samouprave, u procesu usvajanja razvojnih planova i drugih akata, razmatraju mere i aktivnosti koje su u funkciji ravnopravnosti polova i ostvarivanja jednakih mogu─çnosti.

Uprkos brojnim primerima zvani─Źnog priznanja i pomaka na tom polju,rodna ravnopravnost još uvek nije prisutna u svakodnevnom ┼żivotu. U praksi, ┼żene i muškarci nemaju ista prava. Društvene, politi─Źke, ekonomske i kulturne nejednakosti su i dalje prisutne – primer za to su razlike u platama i nejednaka zastupljenost u politi─Źkom ┼żivotu.

Ove neravnopravnosti rezultat su društveno uslovljenih rodnih uloga,nastalih na osnovu brojnih stereotipa koji su prisutni u porodici, obrazovanju, kulturi, medijima, sferi rada, i organizaciji društva... u mnogim oblastima u kojima je mogu─çe delovati kroz usvajanje novog pristupa i uvo─Ĺenje strukturalnih promena.

Lokalna vlast, budu─çi da predstavlja nivo vlasti sa kojim su gra─Ĺani/ke u najneposrednijem kontaktu, najpogodnije je tle za borbu protiv upornog širenja neravnopravnosti, kao i za promovisanje istinski ravnopravnog društva. Opština je u poziciji da kroz nadle┼żnosti i saradnju sa najrazli─Źitijim lokalnim akterima, preduzme konkretne korake ka postizanju ravnopravnosti izme─Ĺu ┼żena i muškaraca.

Potpisivanje Povelje je prvi korak u cilju obezbe─Ĺivanja uslova za uspostavljanje ravnopravnosti polova u Gradskoj opštini Obrenovac (koju je u Srbiji do sada potpisalo blizu 50 gradova i opština).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE