Obrenovac, 22.01.2019

KO VIŠE RADI U SRBIJI - žene ili muškarci i kada naša deca treba da nađu posao?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2018.
U Srbiji je fenomen da dete bude centar porodice

Foto:Shutterstock/Profimedia
Priča je ista iz godine u godinu, reći će vam svaka učiteljica. Kada prvake pitate "Čime se bavi mama" odgovoriće vam "Kuva, čisti, pegla...", dok na pitane "Čime se bavi tata?" sledi odgovor "Odmara, gleda TV...".

Deca, naravno, znaju samo ono što se dešava kod kuće, a većina je odraslaposmatrajući tate kako izbegavaju tzv. "ženske poslove". Oni, doduše, vode računa o deci, dvorištu, vrše popravke po kući ili se bave računima, a mlađi parovi sve su spremniji da poslove rade podjednako i "zajedno",  pokazalo je istraživanje Images-Srbija, predstavljeno na Men konferenciji.

Zaključci su doneti na osnovu razgovora sa 1.060 muškaraca i 540 žena. No, šta je sa decom?

"Svi mi gledamo američke filmove u kojima deca veoma rano počinju da rade i zarađuju za svoj džeparac. No, u Srbiji se razvio potpuno drugačiji trend prevelike zaštite deteta. Ovde se veruje da jeuloga roditelja da "donese hleb na sto", te se mališanima retko kada metla ili krpa daju u ruke. Devojčice su u tome malo manje zaštićene nego dečaci, jer ponekad kuvaju ili čiste. Kada se sinovi prihvate posla, to je uglavnom po modelu tate", rekla je Marina Blagojević Hjuson, autorka istraživanja.

U vezi sa prezaštićenjem deteta, ona ističe da je uSrbiji fenomen da dete bude centar porodice.

"Neretko se parovi venčavaju tek kada se beba rodi iotada oni su koncentrisani na brak i na porodicu, više nego na partnerstvo. U srpskim porodicama partneri mahom ravnopravno donose odluke, naročito kada je reč o deci ili novcu, no to ne isključuje pojavu nasilja nad ženama. Očeva reč je malo "teža" kada je reč o sinovima, a majke o ćerkama", dodaje ona.

ŽENE HOĆE DA RADE, MUŠKARCI I NE TOLIKO

Takođe, u najvećem broju porodica rade i otac, i majka. Mizoginsitično uverenje kako je ženama najviše stalo da ih muž izdražava, pada u vodu, osim u najbogatijim i najsiromašnijim kategorijama, kao i u slučajevima da porodica ima mnogo dece.Polovina žena smatra da treba da radi i zarađuje.

"To je model nasleđen iz socijalizma, ali sada uparen sa sve željom muškaraca da se oslobode obaveze da samo oni zarađuju.Jedna trećina muškaraca bi želela da ostane kod kuće i bavi se decom, dok žena dobro zarađuje, što je zastupljen model u Velikoj Britaniji. Njih 90 odsto bi volelo da više vremena provede sa svojim mališanima. Ipak, ovo je vrlo neproporučljiv scenario, osim ako žena ne zarađuje mnogo novca, ako nije CEO ili slično. Ipak, dobar deo muškaraca pod "ostajanjem kod kuće" smatra igranje sa decom i pomaganjem oko domaćeg, ali ne i kućne poslove", objašnjava sociološkinja.

Brakom, kao i seksom, najzadovoljniji su najobrazovaniji. Iste rezultate pokazalo je ovo istraživanje iz 1975. godine.

RODE SE ČEKAJU U KAFANI

Oko 80 odsto muškaraca je reklo da je išlo sa svojim partnerkama na kontrole tokom trudnoće, od čega je 30 odsto išlo na sve kontrole. Ipak, samo 2,4 odsto želi da bude prisutan na porođaju. Radije bi lepe vesti primili u čekaonici, kući, kafani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE