Obrenovac, 31.05.2020

SLOBODA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.08.2017.
Evo ┼íta pi┼íe u novom ameri─Źkom izve┼ítaju o Srbiji

Foto:Wikipedia


´╗┐

Vlada Srbije nastavila je restituciju imovine verskih zajednica oduzete posle 1945. godine, stoji u izveštaju ameri─Źkog Stejt dipartmenta o verskim slobodama u Srbiji za 2016 godinu.

U februaru je u parlamentu usvojen zakon o restituciji imovine bez naslednika oduzete Jevrejima tokom Holokausta, navodi se u izveštaju.

Taj zakon definiše imovinu bez naslednika kao bilo koju imovinu koja nije bila predmet zakonitog zahteva za restituciju po opštem zakonu o restituciji, navode autori izveštaja, napominju─çi i da je nastavljen proces posthumne rehabilitacije Milana Nedi─ça, predsednika vlade u vreme nacisti─Źke okupacije Srbije, tokom koje je ubijeno 90 odsto jevrejske populacije u Srbiji.

Do kraja prošle godine, vlada je izvršila povra─çaj poljoprivrednog i gra─Ĺevinskog zemljišta i šuma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Rimokatoli─Źkoj crkvi, Rumunskoj pravoslavnoj crkvi, Evangelisti─Źkoj hriš─çanskoj crkvi, Grkokatoli─Źkoj, Reformatsko hriš─çanskoj i Slova─Źkoj evangelisti─Źkoj crkvi, kao i Jevrejskoj zajednici, stoji u izveštaju.

Prema izveštaju, nekretnine su restituisane Rimokatoli─Źkoj crkvi, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Evangelisti─Źkoj hriš─çanskoj crkvi i Jevrejskoj zajednici.

Neke manjinske verske grupe nastavile su da prijavljuju poteško─çe sa zakonskim postupkom registracije, dok su verske grupe koje zakon definiše kao tradicionalne, kao i one smatrane netradicionalnim, nastavile da kritikuju vladu, tvrde─çi da se, u pogledu registracije verskih grupa, primena zakona odvija na pristrasan na─Źin, navodi se u izveštaju.

Ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti, kao i pravo pojedinca na promenu veroispovesti, podse─ça se u izveštaju.

Pravo na izra┼żavanje verskih uverenja mo┼że biti zakonom ograni─Źeno jedino u meri u kojoj je to potrebno radi zaštite ┼żivota i zdravlja ljudi, o─Źuvanja javnog reda i bezbednosti i demokratije u zemlji, navodi Stejt dipartment.

Ustav Srbije zabranjuje ustanovljenje dr┼żavne religije i garantuje jednakost svih verskih grupa, zabranjuju─çi podsticanje verske mr┼żnje, konstatuje se u izveštaju.

Izveštaj podse─ça da zakon obezbe─Ĺuje poseban tretman za sedam verskih grupa koje su definisane kao tradicionalne - za Srpsku pravoslavnu crkvu, Rimokatoli─Źku crkvu, Slova─Źku evangelisti─Źku crkvu, Reformatsko hriš─çansku crkvu, Islamsku zajednicu i Jevrejsku zajednicu, dok netradicionalnih verskih grupa ima 17.

Po zakonu, verske grupe nisu obavezne da se registruju, ali su u tom slu─Źaju tretirane kao neformalne i ne u┼żivaju nijednu od zakonskih povlastica koje pripadaju registrovanim verskim grupama, podse─ça se tako─Ĺe u izveštaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE