Obrenovac, 22.02.2019

Samo jedna državna agencija u Srbiji godišnje potroši MILION EVRA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2018.
...Čuvanje papirologije i police od 30 KILOMETARA...

Foto:R.Getel/RAS Srbija
Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u e-poslovanju, usvojen u oktobru prošle godine, predstavlja odličan okvir za razvoj efikasne komunikacije izmedu države, građana i privrede, a nacrti podzakonskih akata za ovaj propis biće pripremljeni do kraja aprila.

Ovo je ocena učesnika skupa "Ka administraciji bez suvišnih papira" koji je održan u Palati Srbija u Beogradu.

"Implementacija Zakona omogućiće bržu i efikasniju komunikaciju javne uprave sa građanima i privredom elektronskim putem, čime će se postići smanjenje troškova i ušteda vremena", istakla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Očekuje i da će, zbog zakonskih rešenja koji se tiču usluga od poverenja, a posebno usluge elektronskog potpisa u klaudu, doći do masovnijeg korišćenja elektronskog potpisa.

U NALEDU kažu da oko 80 odsto informacija, državne institucije i privreda širom sveta i dalje čuvaju na papiru, a u Srbiji i više od 90 odsto.

Objašnjavaju da je obaveza države da arhivira papirnu dokumentaciju od dve do 70 godina ili trajno, što nameće, kažu, velike troškove.

Podsećaju da se samo u Agenciji za privredne registre na upravljanje i čuvanje papirologije potroši milion evra godišnje dok je dužina polica te institucije već premašila 30 kilometara.

"Čuvanje dokumenata u papirnom obliku usporava proces odlučivanja što dovodi do toga da privreda i građani ne mogu da ostvare svoja prava blagovremeno i efikasno.

Zbog toga je vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem Fonda za dobru upravu podržala projekat 'Ka administraciji bez suvišnih papira' koji će pomoći državnim organima i privredi Srbije da se preusmere ka elektronskom poslovanju", rekla je zamenica ambasadora Velike Britanije Trejsi Galager povodom početka realizacije projekta.

Projekat sprovode NALED, kompanija "Pricewaterhouse Coopers" i Centar za evropske politike koji će biti zaduženi za podršku Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvu kulture i informisanje, pri izradi osam podzakonskih akata koji će detaljnije urediti sistem arhiviranja e-dokumenata.

"Troškovi privrede zbog obaveze čuvanja poslovne dokumentacije na papiru još su veći nego u slucaju državnih organa. Banka srednje veličine godišnje proizvede 11 miliona papira, a manji trgovinski lanac potroši i do 150.000 evra na tonere, papir, štampu i zakup magacina i sigurni smo da će e-poslovanje uštedeti stotine miliona evra", kaže Dragana Ilić, koordinator Saveza za e-upravu NALED-a.

Izradu podzakonskih akata pratiće i analiza kapaciteta institucija javne uprave i Arhiva Srbije (u kojem završi 30 procenata dokumenta po isteku perioda obaveznog čuvanja u organima) da pređu na upotrebu e-dokumenata, izrada preporuka za unapredenje njihovih IT sistema, kao i obuke službenika.

Takođe, biće testiran model prevođenja papirnih dokumenata u elektronsku formu kod notara koji će garantovati da i u novom obliku imaju istu vrednost i važnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE