Obrenovac, 12.08.2020

ŠANSA ZA POSAO


Izvor: Sputnjik,Lokalne novine | Obrenovac, 17.09.2017.
Nedostaje im najmanje 80.000 radnika, a sve više traže radnike iz Srbije!

Foto:Shutterstock
Broj Srba koji odlaze na rad u Slovačku je u porastu od 2015. godine, a u julu je registrovano 9.363 srpska radnika.

To, iako je mali broj, predstavlja povećanje od 61 odsto od januara, piše britanski nedeljnik „Ekonomist“ u najnovijem štampanom izdanju.

- Taj broj će samo rasti. Maloj Slovačkoj, sa populacijom od tek pet miliona ljudi, nedostaje najmanje 80.000 radnika - ocenio je predsednik Slovačko-srpske privredne komore Miroslav Kralik.

Drugi ljudi, međutim, tvrde da je taj broj mnogo veći, pošto su slovačke fabrike u očajničkoj potrazi za radnom snagom, zbog čega se sve više okreću Srbiji, piše Sputnjik.

Budući da je Slovačka punopravna članica Evropske unije, Slovaci mogu lako da odu u Nemačku ili Austriju i da rade tamo za mnogo veću platu od one koju mogu da zarade kod kuće.

Međutim, Srbija nije članica EU i njeni radnici nisu u takvoj situaciji, zbog čega mnogi Srbi rade u Slovačkoj na osnovu tromesečnih dozvola koje ugovaraju različite agencije.

Slovačka i Srbija bi ovog meseca trebalo da potpišu ugovor koji će olakšati rad Srba u Slovačkoj, a dve zemlje takođe ističu da će „stati na kraj“ agencijama koje nelegalno šalju radnike ili ne plaćaju socijalne doprinose i zdravstveno osiguranje. Opširnije pročitajte ovde

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE