Obrenovac, 04.06.2020

Šarčević: Digitalizacija je osnovni cilj


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 25.08.2017.
Uvođenje đačkih uniformi podelilo je mišljenja roditelja. Pored toga, negodovanje nije izostalo ni kod učenika, ali i određenog broja škola koje se pozivaju na finansijski momenat...

Foto:Printscreen
Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je da Ministarstvo ima rešenje za sve i istakao da se u čitavom svetu uniforme smatraju benefitom za decu.

„Uvođenje uniformi smatra se uvođenjem reda u škole, odstranjivanja socijalnih razlika i poštovanja mnogih drugih stvari. Na kraju krajeva, u pitanju je i praktična upotreba, da roditelj ujutru ne razmišlja koji duks dete oblači i slično. Naravno da neki ljudi imaju novca za sve, a neki ni za šta. Mi smo ove godine uspeli da podignemo broj besplatnih udžbenika na cifru od 86 000. Preko 55% škola se izjasnilo da ne postoje nikakvi uslovi za pokretanje tog projekta. Mi ćemo se kao Ministarstvo uključiti i već sada je veliki broj donatora obezbeđen. Sve tekstilne škole u našem sistemu će šiti uniforme bez nadoknade, a za škole koje misle da je finansijski deo toliko bitan, rešenje ćemo osmisliti zajedno,“ izjavio je ministar Šarčević.

Uniforme su samo jedan deo reformi koje Ministarsvo prosvete sprovodi. Ono što će početak školske godine učiniti znatno lakšim jeste veliki broj besplatnih udžbenika. Sledeća godina doneće mnoštvo novina na ovom polju, ali i onom koji se tiče nastave, kako u osnovnim, tako i srednjim školama.

„Mi smo ove godine uspeli da podignemo brog besplatnih udžbenika na cifru od 86 000. Prava priča će se dogoditi sledeće godine kada promenimo zakon o udžbenicima. Do tada gledamo da i zbog preduzetništa i finansijske pismenosti dece, osnažimo đačke zadruge koje postoje i formiramo učeničke kompanije. Distribucija besplatnih udžbenika može da uštedi do 30% para koje su do sada odlazile u određene agencije. Idemo ka tome da udžbenici budu jeftiniji i digitalni gde god je moguće.“

Udruženja roditelja često su višoj instanci stavljala do znanja da su deca preopterećena brojem predmeta. Nedavne burne reakcije javnosti izazvala je informacija o tri nova, sa kojim se prvi put ove godine sreću petaci. Ministar prosvete je tim povodom rekao da su uzeli u obzir zakon o preopterećenosti dece i da sada na snagu stupaju tri programa, a ne tri predmeta.

„U planu su tri redizajnirana predmeta. Od 2018. godine počinje prava reforma programa. Da bi došlo do nje, moramo izmeniti zakone. Reforma se odnosi na 1. osnovne, 5. osnovne i 1. gimnazije. Srednje stručne škole će se dizajnirati kroz uvođenje dualnih modela i redefinisanje stručnih profila. To je ukupna reforma prosvete. Da bi to moglo da krene, mi smo morali da prepakujemo 5. razred, jer se Zakon o preopterećenosti učenika poremetio. Odvojili smo šta su predmeti, a šta programi. Shvatili smo da deca ne mogu imati predmet zdravstveno obrazovanje i vaspitanje, ali smo to uspeli da povežemo sa nastavom fizičkog. Informatika će postati obavezan predmet, sa elementima programiranja. Uspećemo da, uz donatore, 8. razred osnovne i četvrti gimnazije krenu onlajn obuke. Treći program se odnosi na nastavu tehničkog obrazovanja koja je vrlo stereotipna. Cilj je da tehničko obrazovanje postoji u sklopu tehnološkog razvoja. U tom domenu je preduzetništvo početna komponenta učenja. Ovo je samo nagoveštaj, kroz 5. razred, šta će se ozbiljno dešavati.“

Kako prenose beogradski mediji, od 1. septembra će u školama biti plasiran i projekat „E dnevnik“. Radi se o elektronskim dnevnicima koji će omogućiti roditeljima da uz odgovarajuću lozinku u svakom trenutku mogu da pristupe ocenama i izostancima svog deteta. Ovaj pilot projekat ispratiće 200 škola, a u ostalih 1 800 biće uveden kada se steknu uslovi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE