´╗┐ SRBI BI I SA RUSIJOM I SA AMERIKOM

Obrenovac, 20.08.2018

SRBI BI I SA RUSIJOM I SA AMERIKOM


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2018.
Polovina gra─Ĺana ┼żeli dobre odnose sa najve─çim svetskim silama

Foto:Profimedia


´╗┐

Polovina gra─Ĺana Srbije smatra da zemlja u kojoj ┼żive treba da ime dobre odnose i sa Amerikom i sa Rusijom, dok ─Źak 40 odsto veruje da ─çe se odnosi izme─Ĺu Srbije i SAD u budu─çnosti popraviti. To su rezultati istra┼żivanja Instituta za evropske poslove, u kojem se još navodi da ─Źetvrtina gra─Ĺana odnosima Srbije i Amerike daje jedinicu, ali da 40 odsto smatra da ─çe se odnosi u budu─çnosti popraviti, mada ve─çina ne zna kako.

Ve─çina ispitanih nije upoznata sa ─Źinjenicom da je Amerika drugi najve─çi donator Srbiji, posle EU i njenih ─Źlanica. Povodom 100 godina od podizanja zastave Srbije na Beloj ku─çi 28. jula 1918. godine, Institut za evropske poslove objavio je rezultate istra┼żivanja javnog mnjenja, koje je u saradnji sa Ninamedia istra┼żiva─Źkom ku─çom sproveo u periodu od 16. do 20. marta. Cetvrtina gra─Ĺana odnose Srbije i Amerike ocenjuje najni┼żom ocenom, dok je samo 1,7 procenata dalo tim odnosima najvišu ocenu 5.

U istra┼żivanju se navodi da su na skali od 1 do 5 odnosi dve dr┼żave ocenjeni prose─Źnom ocenom 2,27.

Više ocene daju ┼żene, gra─Ĺani mla─Ĺi od 30 godina, kao i stanovnici Vojvodine.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike 29,4 odsto gra─Ĺana ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti. Tek 7,2 odsto ispitanika navodi promenu odnosa Amerike prema Srbiji, više uva┼żavanja i razumevanja, dok 6,5 odsto gra─Ĺana smatra da do poboljšanja odnosa mo┼że do─çi samo ukoliko Srbija pristane da "bude sluga" SAD.

U istom procentu gra─Ĺani se zala┼żu za poboljšanje dijaloga i politi─Źke saradnje, dok 6,3 odsto navodi da bi odnose poboljšalo da se Srbija odrekne Kosova.

Samo 5,4 odsto isptanika pominje ekonomsku saradnju i investicije. Prema rezultatima istra┼żivanja, gra─Ĺani su podeljeni u oceni na koji na─Źin bi uticao eventualni dolazak Donalda Trampa u Beograd na odnose Srbije i SAD Njih 44 posto veruje da bi dolazak ameri─Źkog predsednika poboljšao odnose Srbije i Amerike, dok 45 odsto misli da bi ishod bio druga─Źiji. Neodlu─Źnih je 11 procenata.

Stav da bi poseta imala pozitivne efekte dele uglavnom ┼żene, gra─Ĺani stariji od 60 godina, dok muškarci i gra─Ĺani mla─Ĺi od 60 godina smatraju da poseta predsednika Amerike ne bi poboljšala odnose dve dr┼żave. Prema mišljenju 62,2 odsto gra─Ĺana odnosi Srbije i Amerike bili su najbolji u vreme Titove Jugoslavije.

U ve─çoj meri ovaj stav dele ┼żene, gra─Ĺani osnovnog obrazovanja, stanovnici regiona Vojvodina, dok sa godinama raste i broj gra─Ĺana koji dele ovaj stav.

Samo 13,1 odsto ispitanika smatra da su odnosi Srbije i Amerike bili najbolji pre i tokom Drugog svetskog, dok njih 11,9 odsto veruje da da smo sa SAD bili u najboljim odnosima u toku I svetskog rata. Interesantno je da 9,1 odsto gra─Ĺana Srbije veruje da su nam SAD bile najbli┼że nakon 5. oktobra, dok 3,7 procenata navodi vreme Slobodana Miloševi─ça.

Prema rezultatima istra┼żivanja, 70,4 odsto nije upoznato sa donacijama Amerike. Donacije u oblasti zdravstva pominje 7 odsto, u oblasti infrastrukture 6,4 odsto, dok 5,8 odsto navodi donacije na polju kulture, a 5,3 odsto u oblasti energetike, a svega 5,1 odsto ispitanika smatra da su donacije Amerike najve─çe u oblasti obrazovanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE