Obrenovac, 17.02.2019

SAMI STE KRIVI ŠTO AUTO PUNO TROŠI


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.06.2018.
Evo kako da smanjite potrošnju i sačuvate novac!

Foto:Pixabay
Redovna upotreba automobila dovodi i do povećane potrošnje goriva, a samim tim i smanjenja vašeg kućnog budžeta. Takođe, postoji direktna veza između kilometraže koju prelazite i učestalosti servisa automobila. Zato vam mi otkrivamo trikove koji će vam pomoći da smanjite ne samo novčana sredstva koja dajete za gorivo, već ćete uštedeti i novac koji dajete na majstore i servis automobila.

1. Ne pritiskajte papučicu za gas do metala

Često viđamo na putevima vozače koji vole da naglo ubrzaju. Međutim, na časovima vožnje smo učili i da kočenje i ubrzavanje treba biti glatko, jer ćemo na taj način smanjiti potrošnju goriva. Kada naglo ubrzate, automobil povećava potrošnju energije, što dovodi i do povećane potrošnje goriva.

2. Koristite tempomat na autoputu

Vaše vozilo će trošiti mnogo manje goriva ako pratite ograničenje brzine i koristite tempomat na putevima na kojima postoji konstantno ograničenje brzine.

3. Radite na vreme servis automobila

Promenite filter za ulje i ulje na svakih 7.000 kilometara. Ne zaboravite da zamenite i svećice i filter za vazduh. Da biste izbegli dodatne troškove, uradite to na vreme. U suprotom, može doći do kvara motora, a takva popravka je veoma skupa.

4. Isključite klimu

U ovom slučaju, svako mora da odluči za sebe: da li vam je važnija udobnost ili ekonomično trošenje goriva? Sa uključenom klimom, potrošnja goriva se povećava za 15% u proseku. Drugi elektronski uređaju ne jedu toliko gorivo. Stoga, ako isključite klimu, uštedećete otprilike 3 litra goriva na 150 kilometara.

5. Učinite rutu logistički efikasnom

Ako efikasno isplanirate put, uštedećete na troškovima za gas, naročito tokom zimskih meseci. Hladan motor troši više goriva prvih nekoliko kilometara, pa pokušajte da iskombinujete sve dnevne rute u jedno veliko putovanje, da ne biste morali više puta dnevno da zagrevate motor.

6. Ne vozite kada pada kiša

Kada pada kiša, postoji veliki rizik od nesreće. Osim toga, povećava se i potrošnja goriva. U suvim danima, vozilo troši dosta energije kada ubrzavamo da bi se nosilo sa otporom vetra. U kišnim danima, otpornost vode na putu je još veća.

7. Kontrolišite pritisak u gumama

Kao prvo, ispravno napumpane gume obezbeđuju opimalno kočenje. Kao drugo, ako su gume napumpane za manje od 0,1 bara, to može da poveća potrošnju goriva za 2-3%. Zato je važno pratiti nivo pritiska u gumama i držati ga u skladu sa preporučenim nivoom, naročito tokom hladnog vremena.

8. Uklonite nepotrebni teret

Neki vozači vole da nose sve u automobilu, bez obzira na to da li im je potrebno ili nije. Bolje je da oslobodite prtljažnik i nosite samo potrebne stvari, kao što su rezervna guma, dizalica i ključ za odvrtanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE