´╗┐ NISU DOVOLJNE SAMO VOZA─îKA I SAOBRA─ćAJNA

Obrenovac, 20.08.2018

NISU DOVOLJNE SAMO VOZA─îKA I SAOBRA─ćAJNA


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2018.
Ako putujete kolima u inostranstvo, potrebna su vam OVA DOKUMENTA

Foto:DRAGANA UDOVI─îI─ć


´╗┐

Pored va┼że─çe voza─Źke i saobra─çajne dozvole, kada kre─çete na put automobilom u inostranstvo, potrebno je da proverite da li su vam potrebna i dodatna dokumenta. Dobro se raspitajte da li u zemlji u koju putujete, ali i u onima kroz koje prolazite, saobra─çajci tra┼że posedovanje me─Ĺunarodne voza─Źke dozvole, zelenog kartona ili nekog drugog dokumenta.

Ve─çina zemalja kroz koje naše turiste vodi put priznaje našu novu voza─Źku, biometrijsku dozvolu, ali neke evropske, poput Nema─Źke, Italije, Francuske i Španije, ipak tra┼że me─Ĺunarodnu voza─Źku dozvolu, koja se izdaje na osnovu Me─Ĺunarodne konvencije o saobra─çaju na putevima (Be─Ź, 1968).

Ovaj dokument brzo ─çete dobiti u poslovnicama AMSS, ukoliko prethodno uplatite 2.000 dinara za izdavanje dozvole, i 770 dinara na ime taksi i uverenja. Va┼żnost me─Ĺunarodne dozvole je tri godine, osim ako nacionalna voza─Źka dozvola ne isti─Źe pre tog roka.

Ukoliko se vozilo kojim upravljate ne vodi na vas, neophodan vam je dokument koji tako─Ĺe mo┼żete izvaditi u AMSS – dozvola za upravljanje tu─Ĺim vozilom u inostranstvu. Cena je 1.500 dinara i rok va┼żenja godinu dana.

Od pristupanja Srbije 2011. Savetu biroa zelene karte sa 32 nacionalna biroa osigurava─Źa zemalja evropskog privrednog prostora, našim voza─Źima više nije neophodno posedovanje takozvane zelene karte osiguranja za Austriju, Bugarsku, Belgiju, ─îešku, Kipar, Nema─Źku, Dansku, Španiju, Estoniju, Francusku, Finsku, Veliku Britaniju, Gr─Źku, Ma─Ĺarsku, Italiju, Irsku, Luksemburg, Litvaniju, Letoniju, Maltu, Holandiju, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku, Slova─Źku, Sloveniju, Hrvatsku, Švajcarsku, Andoru, Norvešku i Island.

„Zeleni karton“ nije neophodan ni za putovanje u Crnu Goru. Zemlje koje zahtevaju da imate „zeleni karton“ su Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis i Maroko. Zelenu kartu izdaje osiguravaju─çe društvo kod kojeg je zaklju─Źeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti, i va┼żi do isteka premije obaveznog osiguranja.

Voza─Źi koji su, shodno propisu koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, produ┼żili va┼żnost saobra─çajne dozvole za dve godine (sa sedam na devet) moraju kod sebe da imaju, prilikom putovanja u inostranstvo, i potvrdu o produ┼żenju saobra─çajne dozvole, koju izdaje MUP. Ova dozvola je napisana na srpskom i engleskom jeziku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE