Obrenovac, 21.02.2020

ŠTA JE BEOGRAD, A ŠTA NIJE?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.02.2019.
Ovo je čudna, ali tačna mapa srpske prestonice

Foto:Printscreen/Google Maps
Kada na Google otkucate "Beograd" pojaviće se veoma čudna mapa grada, koja se širi sve do Batajnice i obale Tamiša, ali seče kod granice sa Ovčom i Borčom. Surčin, Kaluđerica i Ostružnica ostaju van "crvene linije", a južne granice grada su zaključno sa Železnikom i Resnikom.

Kako je to Batajnica deo Beograda, a Borča nije?

Ovo, zapravo, nije mapa administrativnog područja Beograda sa svih 17 opština, već mapa naselja Beograd. To znači da svima onima koji stanuju u okviru označenog dela u ličnoj karti kao mesto stanovanja piše Beograd.

Borčanicma piše Borča, Ovčancima Ovča, Lazarevčanima Lazarevac...

Najlogičnije bi bilo da se obodna naselja, kao što je to slučaj i u drugim gradovima, vode kao zasebna, ali neko je odlučio još davno da Beograd proširi sve do granice sa Pančevom i Novom Pazovom.

U svakom slučaju, reč je samo o jednom birokratkom detalju, koji ni na koji način ne utiče na status onih koji žive u ili izvan omeđenog područja. U administrativnom smislu, sve opštine Beograda su njegov sastavni deo, a u okviru njih se nalaze različita pojedinača naselja.

Mnogi veliki gradovi spajaju se sa okolnim mestima, a da ona ostaju zasebna naselja. Jedan od primera je i Petrovaradin koji nije deo Novog Sada iako se u njemu nalazi simbol ovog grada. Naprosto, to je posebno naselje i gradska opština, ali u okviru Grada Novog Sada.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE