Obrenovac, 28.05.2020

60 ODSTO MLADIH ┼ŻIVI SA RODITELJIMA I NE ZARA─ÉUJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2017.
Ovo je slika Srbije danas iz koje njih 70 odsto ┼żeli da ode

Foto:Milan Ilic / RAS Srbija


´╗┐

┼Żive naj─Źeš─çe s roditeljima, ne zara─Ĺuju, razo─Źarani su, ali ne veruju da bi im bolje bilo kad bi Srbija ušla u EU, to bi ukratko bila slika mladih u Srbiji danas, a na osnovu Alternativnog izveštaja o polo┼żaju i potrebama mladih, koji je sa─Źinila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Predstavljaju─çi izveštaj koji je napravljen na osnovu onlajn upitnika sa 282 pitanja, a koji je popunjavalo 396 mladih ljudi od maja do jula, Boban Stojanovi─ç iz KOMS-a ka┼że da 42 odsto anketiranih podr┼żava ulazak Srbije u EU, dok 28 odsto negativno reaguje na tu ideju.

 

Istovremeno, 39 odsto mladih do 30 godina smatra da je Srbiji potreban jak vo─Ĺa, a 32 odsto uvereno je da demokratija nije baš najbolji oblik vladavine.

Uprkos tome što više od polovine mladih ┼żivi u porodi─Źnom stanu i što ne zara─Ĺuju, samo 25 odsto smatra da bi ┼żiveli bolje ukoliko bi Srbija ušla u EU.

Svoj stan ima manje od 10 odsto

Stojanovi─ç je precizirao da u porodi─Źnom stanu ┼żivi 61, 4 odsto mladih, dok u svom stanu ┼żivi 9,9 odsto njih, u iznajmljenom 20,6 odsto, a u u─Źeni─Źkom ili studentskom domu 5,5 odsto.

Preko 60 odsto mladih ne zara─Ĺuje, dok 16,8 odsto zara─Ĺuje do 30.000 dinara.

Od 30.000 do 50.000 dinara zara─Ĺuje 12,4 odsto mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5 odsto. Preko 80.000 dinara - 3,6 odsto mladih.

Ne─çe u stranke

Najve─çi broj nije u politi─Źkim partijama, ─Źak 81 odsto, 11 odsto jeste, a tri odsto planira da se u─Źlani u stranku.

- Izveštaj smo radili od maja do jula sa ciljem da se predsavi objektivna slika o polo┼żaju mladih i njihovim potrebama i problemima - rekao je Stojanovi─ç, navode─çi da je istra┼żivanje obuhvatilo institucionalni okvir, aktivizam mladih, politi─Źka participacija, kultura, mladi i tr┼żište rada┬ů.

Govore─çi o u─Źeš─çu mladih u Vladi Srbije, on je podsetio na ministre Nikolu Selakovi─ça i Lazara Krsti─ça, koji su imali manje od 30 godina dok su bili na funkciji, a naveo je i da u Narodnoj skupštini sada ima troje poslanika koji su mladi.

Ne veruju politi─Źarima

Stojanovi─ç je dodao da u Srbiji tri predsednika opštine imaju ispod 30 godina, a re─Ź je o Plandištu, Ba─Źkom Petrovcu i Paliluli.

Mladi smatraju, ─Źak 52, 8 odsto, njih da partije ne rade u njihovom interesu, ─Źak 76 odsto ka┼że da ne postoji politi─Źar kome veruju, a najve─çe poverenje imaju u Vojsku i Kancelariju za mlade.

─îak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome ┼żive, a najradije bi u zapadnu Evropu.

Prema podacima Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje u Srbiji je 146.843 nezaposlenih starosti od 15 do 29 godina, i to je jedan od najve─çih problema.

Pomo─çnica ministra omladine i sporta Sne┼żana Klašnja ka┼że da se rezultati koji su predstavljeni mogu iskoristiti za dalja promišljanja i preporuke.

- Prioritet vlade i ministarstva je rešavanje problema nezaposlenosti - rekla je ona, navode─çi da su mladi ranjiva grupa i da im je potrebna podrška.

Krovna organizacija mladih Srbije predstavlja najvi┬Üe predstavnicko telo mladih u Srbiji. KOMS je savez udru┼ż┬×enja koji trenutno okuplja 97 organizacija ─Źlanica (organizacije mladih i za mlade) sa ─Źitave teritorije Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE